Kapea säde leviää leveäksi suojakeilaksi valovuosien matkalla.
 
 

Pääsisimme piiloon avaruuden muukalaisilta.

Ihminen etsii tarmokkaasti älyllistä elämää avaruudesta – mutta haluammeko me itse paljastaa paikkamme avaruudessa muille?

Jos vieras äly voi löytää meidät, se on ehkä meitä edistyneempi. Ehkä se haluaisi alistaa eksoplaneetta Maan ja sen asukkaat. Pahimmassa tapauksessa alienit tuhoaisivat meidät.

Kaksi yhdysvaltalaista tutkijaa ehdottaa, että voisimme suojautua ulkoavaruuden älykkäiden olentojen katseelta laserilla. Idean kehitti David Kipping, tähtitieteilijä Columbian yliopistossa New Yorkissa.

Hän laski opiskelija Alex Teacheyn kanssa, että laserin avulla olisi helppoa vääristää tai jopa poistaa merkit, jotka voivat paljastaa Maan kaukaisille tarkkailijoille. Temppu onnistuisi ainakin siinä tapauksessa, että tiedetään, mistä päin avaruutta meitä nuuskitaan.

Valo huijaa urkkijaa

Laser häiritsisi menetelmää, jolla Kepler-kaukoputki on löytänyt eksoplaneettoja. Kepler tunnistaa eksoplaneetan, kun tämä kulkee emotähtensä edestä. Tällöin tähden kirkkaus muuttuu hieman. Hyvillä laitteilla himmentymisen voi mitata ja havaita.

Ulkopuolinen voisi löytää Maan samalla menetelmällä. Jos kuitenkin valon vaihtelusta pääsisi eroon, Maan havaitseminen vaikeutuisi, pohtivat keksijät.

Valovoimainen laser tai niiden kimppu suunnattaisiin sinne päin avaruutta, missä vieras äly ehkä etsii meitä. Näin muukalaiset eivät havaitsisi Auringon kirkkaudessa mitään vaihtelua, kun Maa kulkee sen editse.

Laskelmien mukaan laserin rakentaminen on vaivatonta: ”Voimme koota sen ensi viikolla, jos haluamme”, Teachey sanoo.

Ei vie kuin tunteja

Laserin pitäisi tutkijoiden mukaan lähettää 30 megawatin edestä energiaa ainoastaan kymmenen tuntia vuodessa. Tämä on se aikajakso, jonka kuluessa etäisen eksoplaneetan urkkija voi huomata maapallon kulun Auringon editse.

Energiaa kuluisi siis vähemmän kuin Kansainvälisen avaruusaseman aurinkopaneelit keräävät vuodessa. Jos valon aallonpituutta ja vahvuutta voisi säätää, valoviitta kätkisi Maan kaikilla aallonpituuksilla. Se vaatisi jo 250 megawattia energiaa.

Pakko ei ole piilottaa koko planeettaa, vaan vain elämä. Kun maapallo kulkee muualta katsottuna Auringon editse, osa tähden valosta kulkee ilmakehän läpi. Siilautuneesta valosta voi huomata esimerkiksi ilmakehän hapen. Ulkopuolinen voisi siitä tulkita, että maapallolla on elämää.

Sopivilla aallonpituuksilla hämäyssäteet piilottaisivat elämän merkit. Maa näyttäisi elottomalta planeetalta.