Uudessa-Seelannissa elävät kakapot ovat saaneet tänä vuonna ennätysmäärän poikasia. Maailman harvinaisimman papukaijan lisääntyminen antaa aiheen kansainväliseen juhlintaan, sanoo luonnonsuojeluministeri Maggie Barry.

Kakapo.

 

Kakapo

 

Yöpapukaija

  • Tieteellinen nimi strigops habroptila
  • Ainoa lentokyvytön papukaija
  • Taitava kiipeilijä
  • Äärimmäisen uhanalainen
  • Voi kasvaa noin 60-senttiseksi
  • Painavin papukaija, 1–4 kiloa
  • Voi elää yli 90-vuotiaaksi
  • Lisääntyy 2–5 vuoden välein
  • Yöeläjä
  • Syö mm. siemeniä, hedelemiä, juuria ja sammalta
  • Kakapo tarkoittaa yöpapukaijaa
  • Eurooppalaiset tulokkaat nimittivät lintua myös pöllöpapukaijaksi

Maailman harvinaisimman papukaijan kakapon pelastumisesta sukupuutolta on saatu uutta toivoa.

Uudessa-Seelannissa elävät lentokyvyttömät papukaijat ovat saaneet tänä vuonna 36 poikasta. Määrä on ennätys sen jälkeen, kun tehostettu kakapon suojeluohjelma aloitettiin vuonna 1995, kertoo ympäristönsuojeluministeri Maggie Barry uutistoimisto AFP:lle.

– Mielestäni on syytä kansainväliseen juhlintaan, Barry sanoo.

Edellinen ennätys on 22 poikasta vuonna 2009.

Kakapoja on nykyisin elossa tiettävästi 125.

"Kakapoja voitiin ravistaa pensaista kuin omenia"

Kakapo oli aikoinaan yksi Uuden-Seelannin yleisimmistä lintulajeista.

Eurooppalainen tutkimusmatkailija Charlie Douglas kuvasi 1800-luvun lopulla kakapojen runsautta sanoen, että niitä saattoi ravistaa pensaista kuin omenia.

Lentokyvytön ja kookas lintu oli kuitenkin helppo saalis eurooppalaisten mukana tulleille lajeille, kuten rotille, kärpille ja kissoille. Kakapojen uhkina olivat myös metsänraivaus ja metsästys.

Jo 1800-luvun lopulla kakapojen huomattiin olevan vaarassa ja ensimmäiset suojeluyritykset aloitettiin vuonna 1894.

Kannan hupeneminen kuitenkin jatkui. 1970-luvulla kakapojen luultiin olevan jo kuolemassa sukupuuttoon, kunnes luonnosta löydettiin muutamia populaatioita. Kakapon suojelua tehostettiin vuonna 1995, kun kanta oli huvennut noin 50 yksilöön.

Kakapoja pyritään saamaan lisääntymään muun muassa kolmella saarella, jotka on tyhjennetty niitä saalistavista eläimistä. Poikasia tarkkaillaan jatkuvasti ja sairastuneilta vaikuttavat viedään tehohoitoon.

Vaara vaanii edelleen

Suojeluministeri Barry toteaa, että vielä on pitkä tie kuljettavana ennen kuin kakapojen sukupuuton uhka väistyy.

Hänen mukaansa lintuja tulisi olla tuhansia, jotta laji poistettaisiin uhanalaisten listalta.

Tavoitteena on, että kakapoja voidaan ajan myötä siirtää niiden alkuperäisille elinalueille, muun muassa Fiorlandiin ja Eteläsaarelle.

Monet kakapoja tavanneet ovat kuvanneet niitä persoonallisuuksiksi. Joukossa on brittiläinen näyttelijä ja kirjailija Stephen Fry, joka kuvasi kakapoja vuonna 2009 Britannian yleisradioyhtiön BBC:n ohjelmaa varten.

– Mielestäni kakapot ovat mitä rakastettavimpia lintuja, ne ovat todellisia persoonallisuuksia, sanoo myös ministeri Barry.