Taiteilijan näkemys Mars Base Camp -lennosta Marsin kiertoradalle vuonna 2028.
 

Yhdysvaltalainen avaruusteollisuuden suuryritys Lockheed Martin on julkistanut suunnitelmansa miehitetystä Mars-lennosta. Visiossa miehitetty avaruuslaboratorio lähetettäisiin Marsin kiertoradalle vuonna 2028. Se valmistelisi laskeutumista Marsin pinnalle 2030-luvulla.

Mars Base Camp -nimen saanut suunnitelma perustuu parhaillaan Nasalle kehiteltävään Orion-alukseen, SLS-kantorakettiin sekä uudenlaisiin majoitusmoduuleihin. Koko suunnitelmaa ei vielä ole esitelty, mutta tällä viikolla julkaistu animaatio kertoo joitakin yksityiskohtia. Astronauttien on tarkoitus käydä tutkimassa paikanpäällä Marsin kuita.

Punaisen planeetan kiertoradalle lähetettävää asemaa perustellaan etäkäytöllä. Se sallisi astronauttien ohjaavan reaaliaikaisesti Marsin pinnalla olevia mönkijöitä, joilla valittaisiin esimerkiksi maanpinnalle haettavia näytteitä. Samalla pystyttäisiin tutkimaan mahdollisimman hyvin myöhempien planeetan pinnalle suuntaavien lentojen laskeutumispaikkoja.

Lockheed Martin ei aio rahoittaa ohjelmaa itse, vaan se on suunnattu ehdotukseksi tiekartasta Nasalle ja markkinoi yhtiön tuotteita. On hyvin epävarmaa, että visio toteutuisi, mutta se saattaa tarjota ehdotuksia ja ideoita Nasan suunnitelmiin.

Monet yksityisyritykset ovat julkistaneet Mars-suunnitelmiaan. Niistä uskottavin on SpaceX-yrityksen ohjelma, jonka ensimmäinen oma laskeutuja on määrä saada Marsin pinnalle jo 2018. Yhtiö myös julkistaa syksyllä suunnitelman Marsin siirtokunnan perustamisesta.

Paljon julkisuutta kerännyt yksisuuntaiseen lentoon tähdännyt Mars One -yritys näyttää kaatuvan jo alkuunsa siihen, että sillä ei ole rahoitusta edes ensimmäiseen luotaimeen. Myös avaruusturisti Dennis Titon ehdottama miehitetty Mars-ohitus kaatui alkumetreillään rahoituksen puutteeseen.