Koirat on nyt pidettävä kiinni, ettei luonto häiriinny. Alkukesä on koko luonnon kannalta hyvin herkkää aikaa.

 

Luonto on herkimmillään juuri nyt. Monet metsäkanalinnut hautovat muniaan, hirvillä on mukanaan pienet vasat ja lintujen poikaset alkavat lentoharjoittelun juhannuksenkorvalla. Karhuilla voi olla mukanaan pentuja.

Tästä syystä on äärimmäisen tärkeää, että lemmikit, niin koirat kuin kissatkin, pidetään kytkettyinä. Irrallaan luonnossa juoksenteleva koira tai kissa voi aiheuttaa luonnossa suurta tuhoa. Hetkessä voi tuhoutua linnun pesä tai poikue. Nisäkkäiden poikaset ovat myös suuressa vaarassa.

Pohjois-Hämeen riistakeskuksen riistapäällikkö Jani Körhämö sanoo, että kokonaisuutena lemmikit eivät pysty aiheuttamaan laajamittaista uhkaa tai haittaa, mutta jos esimerkiksi koira alkaa ajaa pientä vasaa, se saattaa menettää emonsa ja kuolla. Körhämö tietää tapauksia, joissa irti ollut koira on raadellut vasan. Linnut taas saattavat hylätä pesänsä häiritsemisen jälkeen. Kaikenlainen häiritseminen vastasyntyneille on hyvin stressaavaa.

Pirkanmaalla esimerkiksi hirvieläinkanta on laajuudeltaan useita tuhansia. Metsäkauriita on koko maakunnan alueella samoin kuin peuroja ja hirviä. Peuroja on erityisen paljon Tampereen lounaispuolella.

Körhämö sanoo, että metsästyslain määräykset eivät tunnu olevan kaikille selvät.

– Tuntuu siltä, että harmillisen usein lemmikkikoirien omistajilla on käsitys, etteivät kiinnipitomääräykset koske heitä. Kaikki koirat rotuun katsomatta ovat metsästyslain piirissä.

Poikkeuksena kieltoon ovat viranomaistehtävät, viittä kuukautta nuorempi koira tai kun esimerkiksi noutavaa koiraa käytetään sepelkyyhkyn metsästyksessä. Koira saa myös oleskella alueen haltijan luvalla pihamaalla tai puutarhassa tai koiran pitämiseen varatulla aidatulla alueella.

Koirien ehdoton kiinnipitoaika on alkanut maaliskuun alussa ja jatkuu aina elokuun 20. päivään saakka. Myös tämän aikajakson ulkopuolella koiran irtipitoon on oltava lupa maanomistajalta tai metsästysoikeuden haltijalta.