Tohtori Mark Keevers  esittelee uutuuskennon prismaa.
 
Tohtori Mark Keevers esittelee uutuuskennon prismaa.
 

Australialaiset tutkijat ovat päässeet kennoissa huippuhyötysuhteeseen.

Australialaistutkijat ovat onnistuneet muuntamaan 34,5 prosenttia auringonvalosta sähköksi. Kyseessä on korkein tähän saakka saavutettu hyötysuhde, ja se lähenee sitä teoreettista rajaa, joka tällaisella aurinkokennojärjestelmällä on saavutettavissa.

Järjestelmässä auringonvalo hajotettiin prismojen avulla neljään aaltoalueeseen, jonka jälkeen voitiin ottaa talteen mahdollisimman suuri määrä energiaa jokaiselta alueelta.

Sama työryhmä saavutti vielä tätäkin korkeamman hyötysuhteen muutama vuosi sitten käyttämällä peilattuja keskittimiä, jotka pystyivät muuntamaan 40 prosenttia saapuvasta auringonvalosta sähköksi. Nyt lähelle samaa päästiin ilman keskittimiä.

”Merkillepantavaa on, että tämän tason tehokkuuden ei ole odotettu mahdollistuvan vielä vuosiin”, sanoo tutkimusta johtanut professori Martin Green. Esimerkiksi saksalaisissa tutkimuksissa on asettaa tavoitteeksi 35 prosentin hyötysuhde vuoteen 2050 mennessä.

Nyt kehitetty järjestelmä tuskin kuitenkaan yleistyy kotikäytössä lähiaikoina, sillä se on kallis valmistaa. Tutkijat kuitenkin pyrkivät tekemään siitä yksinkertaisemman, jolloin se olisi halvempi valmistaa. Tulevaisuuden niitä voisi olla aurinkotorneissa, jotka hyödyntävät peilejä.