IFLScience kertoo, että maailman vanhimpien zirkonien syntytapa on selvinnyt. Näitä silikaattimineraaleja käytetään myös jalokivinä.

Zirkonit ovat peräisin yli 4 miljardin vuoden takaa ajalta, jolloin Maan vellova magmameri oli vasta alkanut jäähtyä. Tulen rauhoituttua muodostui kalliota, mineraaleja ja kristalleja. Geologit ovat yksimielisiä siitä, että ensimmäisenä syntyi zirkoneita.

Tähän asti on kuitenkin ollut epäselvää, miten Maan vanhimmat zirkonit tarkalleen syntyivät. Zirkoneita kun voi syntyä monin eri tavoin korkeissa lämpötiloissa ja paineen alla.

Nyt Geologyssa julkaistu tutkimus kertoo, että ensimmäiset zirkonit ovat peräisin asteroidien iskuista. Väitteelle löytyi kaksikin perustetta.

Ensiksikin vanhimmat zirkonit ovat toistensa kaltaisia siinä määrin, että niiden on täytynyt syntyä samalla tavoin. Toiseksi ne muistuttavat hieman asteroiditörmäyksissä syntyviä nuorempia zirkonikristalleja.

Tulos on kiinnostava, koska jotkut tutkijat olivat epäilleet, etteivät ensimmäiset zirkonit olisi voineet syntyä asteroidien kraatereissa.