Punaisella rajattu alue esittää mahdollista jään alla syntynyttä tulivuorta Marsissa.
 

Marsissa oli muinoin laaja-alaisia jäätiköitä, joiden alla purkautuivat tulivuoret. Näin kertoo tutkimus, jossa selvitettiin Sisymphi Montes -alueella sijaitsevien tasahuippuisten tulivuorten mineraalikoostumusta. Jo aiemmin vuorten muoto on antanut aihetta epäillä, että ne ovat syntyneet jään alla.

"Kivet kertovat tarinoita", sanoo tutkimuksessa mukana ollut Sheridan Ackiss. "Kivien tutkiminen voi näyttää, kuinka tulivuori muodostui tai kuinka se on muuttunut ajan saatossa. Minä halusin oppia, mikä tarina näiden vuorten kivillä oli kerrottavanaan".

Mineraalit tunnistettiin Nasan Mars Reconnaissance Orbiter -luotaimen CRISM-spektrometrin avulla. Se havaitsi merkkejä zeoliiteista, sulfaateista, rauta-oksideista ja savimineraaleista. Ne ovat tyypillisiä maapallolla jäänalaisissa tulivuoripurkauksissa syntyviä aineksia.

Sisymphi Montes sijaitsee 55° ja 75° leveyspiirien välissä Marsin eteläisellä pallonpuoliskolla. Mineraaleja löytyi vuorilta, joista osa on 1600 kilometrin päässä punaisen planeetan eteläiseltä napajäätiköltä. Napajäätikön tämänhetkinen läpimitta on noin 350 kilometriä.

Tutkimus lisää todistusaineistoa Marsia muinoin laajalti peittäneestä jäästä. Tulivuorten purkaukset jään alla ovat tapahtuneet miljardeja vuosia sitten.