Andrew Wiles on matematiikkaguru.

 

Andrew Wiles on matematiikkaguru.

 
 
Brittiläinen matemaatikko Andrew Wiles on saanut merkittävän tunnustuksen yli 300 vuotta vanhan matemaattisen ongelman ratkaisemisesta.

Oxfordin yliopiston professori Andrew Wiles, 62, ratkaisi Fermat’n viimeisenä teoreemana tunnetuksi tulleen matemaattisen ongelman 1990-luvun aikana työskennellessään tutkijana.

Tällä viikolla Wiles palkittiin arvostetulla Abelin palkinnolla. Norjalaisen matemaatikon Niels Henrik Abelin mukaan nimetty palkinto on myönnetty vuodesta 2003 alkaen yhdelle tai useammalle ansioituneelle matemaatikolle.

Abelin palkinto on maailman arvokkain matematiikan palkinto. Rahapalkinto on arvoltaan kuusi miljoonaa Norjan kruunua eli noin 635 000 euroa.

– Tämä on valtavan suuri kunnia. Fermat’n teoreema oli intohimoni varhaisesta iästä lähtien. Sen ratkaiseminen on antanut minulle suunnattoman täyttymyksen tunteen, Wiles kommentoi CNN:n mukaan kuultuaan palkinnostaan.

– Toiveeni on koko ajan ollut, että ratkaisuni tähän ikivanhaan ongelmaan innostaisi nuoria aloittamaan matematiikan opinnot ja työskentelemään tämän haastavan, kiehtovan ja kauniin aiheen parissa.

Fermat’n viimeisenä teoreemana tai Fermat’n suurena lauseena tunnetuksi tullut lukuteoreettinen väite on saanut nimensä teoreeman kehittäjän, ranskalaisen matemaatikon Pierre de Fermat’n mukaan.

Kokonaisuudessaan Fermat’n teoreema kuuluu seuraavasti: "Ei ole olemassa luonnollisia lukuja a, b ja c, jotka toteuttaisivat yhtälön: a^n + b^n = c^n, kun n on luonnollinen luku ja suurempi kuin 2."

Fermat ei itse kyennyt todistamaan aukottomasti väitteen paikkansapitävyyttä, eikä siihen pystynyt kukaan muukaan ennen kuin Wiles tarttui asiaan.