Vuonna 2024 käynnistyy matka, jota voidaan pitää joko sairaana tai sensaatio­maisena. Kaksi miestä ja kaksi naista lähtee Marsiin jäädäkseen. Hankkeen puuhaajien mukaan ihminen voi elää Marsissa nykytekniikan varassa.

 

”Etsitään miehiä hengenvaaralliselle matkalle. Luvassa pieni palkka, purevaa pakkasta ja monta kuukautta kestävä pimeys. Paluu epävarma. Onnistumisesta palkkioksi mainetta ja kunniaa” Tarinan mukaan tutkimusmatkailija Ernest Schackleton julkaisi tällaisen ilmoituksen brittiläisessä sanomalehdessä sata vuotta sitten. Hän etsi sillä miehistöä etelänaparetkikuntaansa.Lähes samanlaisella tekstillä olisi voitu etsiä miehiä ja naisia Mars One -hankkeeseen. Tosin siinä ei olisi ollut mainintaa paluusta. Jos hanke toteutuu, lähtijät eivät palaa Maahan, vaan he jäävät naapuriplaneetalle. Mars One on yksityinen hanke, jonka pani alulle vuonna 2011 alankomaalainen insinööri ja liikemies Bas Lansdorp. Marsiin perustettava siirtokunta on tarkoitus rahoittaa tosi-tv-ohjelmalla, jonka katsojat maksavat siitä, että he pääsevät seuraamaan siirtokuntalaisten vaiheita ensin koulutuksen ja avaruusmatkan aikana ja lopulta Marsin tukikohdassa. Lansdorp ja muut hankkeen puuhaajat uskovat, että Marsin asuttaminen on mahdollista nykytekniikan keinoin. Monet tutkijat, muun muassa yhdysvaltalaisesta Massachusettsin teknillisestä korkeakoulusta MIT:stä, ovat epäileväisiä. Myös kuuden miljardin dollarin budjettia pidetään epärealistisen alhaisena. Onko hankkeessa siis mitään järkeä?

Moni haluaa kuolla Marsissa
Tarina ei kerro, montako vastausta Shackleton sai ilmoitukseensa. Mars Onen hank­keeseen ilmoittautui hakuajan puitteissa ­vuosina 2012–2013 tarkalleen 202 586 vapaaehtoista. Heistä neljä pääsee mukaan etujoukkoon, jonka on suunniteltu lähtevän matkaan 2024. Lopullisen päätöksen etujoukon kokoonpanosta tekevät televisionkatsojat. Hakijoista valitaan kuusi neljän hengen joukkuetta. Tosi-tv-ohjelman katsojat äänestävät joukkueen, joka lähtee Marsiin ensimmäisenä. Viisi muuta joukkuetta vahvistavat siirtokuntaa myöhemmin. Ennen uudis­raivaajien saapumista Marsiin lähetetään satelliitti, asuinmoduuleja ja mönkijöitä. Vaikka moni epäilee hankkeen toteutumismahdollisuuksia, ainakin Mars Onen yhteistyökumppanit ovat avaruustekniikan huippunimiä. Kantoraketti ja avaruus­kapseli on tarkoitus tilata SpaceX-yhtiöltä, jonka aluksilla tehdään muun muassa Kansainvälisen avaruusaseman ISS:n huoltolentoja. Miehittämättömät laskeutujat, jotka vievät tukikohdan rakennus­aineet ja varusteet Marsiin, tekee Lockheed Martin, jonka laitteita on Marsissa nytkin. Tukikohdan asuinmoduulien valmistaja on ILC Dover, joka valmistaa muun muassa Nasan avaruuspukuja.