Loppukevään viikkoina Merenkurkun maailmanperintöalueella ja luontokeskus Terranovassa vierailee kymmenittäin koululaisryhmiä. Merenkurkku tarjoaa mahdollisuuden päästä käsiksi isoihin teemoihin: maapallon kehityshistoriaan, jääkausiin ja maan kohoamiseen.

Mustasaaren Björköby.

 

Mistä on kyse?

  • Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luontokohde UNESCO:n maailmanperintöluettelossa. Maailmanperintöalue täyttää tänä vuonna 10 vuotta.
  • Merenkurkun saaristo ja Ruotsin Korkea Rannikko yhdessä antavat kuvan noin 10 0000 vuotta sitten päättyneen jääkauden aiheuttamasta maankohoamisilmiöstä ja sen vaikutuksista luontoon ja kulttuuriin.
  • Merenkurkun saaristossa on ainutlaatuisia jääkautisia muotoja, kuten De Geer- moreenit ja Ribbed-moreenit.

Vaasan Vöyrinkaupungin koululta vieraillaan joka kevät Pohjanmaan museossa Merenkurkun luontokeskus Terranovassa. Biologian ja maantieteen opettaja Anna Norja kehuu Terranovaa loistavaksi kohteeksi.

Maapallon synty, kehityshistoria, jääkaudet ja maankohoamisilmiö havainnolistuvat luontokeskuksessa.

– Ysiluokkalaiset pääsevät joka kevät Terranovaan. Se on opetuksellisesti loistava paikka ja siellä päästään kertaamaan vuoden aikana opittua, sanoo Anna Norja.

Monissa pohjalaiskouluissa on oivallettu, minkälainen aarreaitta Merenkurkun alue on biologian ja maantieteen opetuksessa. Anna Norja kiittelee erityisesti Merenkurkku-sivustolta löytyvää opetusmateriaalia.

– Sivuilla on tosi hyvää opetusmateriaalia, tehtäviä eri ikäisille koululaisille ja lisäksi opettajat ovat saaneet koulutusta niiden käyttämiseen.

Kun Öjberget oli saari

Oppilaita houkutellaan perehtymään maankohoamisilmiöön heille tuttujen paikkojen avulla. Esimerkiksi 3800 vuoden takaista maisemaa esittävä kartta kertoo, että vaasalaisten nykyinen talviurheilukeskus Öjberget oli silloin saari.

 

Terranova esittelytaulu

 

 

Aikamatka tuhansien vuosien taakse voi alkaa, kun oppilaat saavat tietää, että erään suuren Öjbergetillä sijaitsevan siirtolohkareen alta on löydetty luola ja sieltä jälkiä asutuksesta.

"Luola tarjosi hyvän suojan säältä ja tuulelta. Kiven alla lämpöä tarjosi tuli, ja ruokaa valmistettiin kaloista, linnuista ja hylkeistä. Luolasta tuli täysin katettu, jos sen suuaukko peitettiin riu’uista riippuvilla taljoilla."

Opetuspaketti tarjoaa myös mahdollisuuden tutustua virtuaalisesti  maailmanperintöalueen geoluontopolkuihin.

Anna Norja toivoo, että mahdollisimman moni koululainen saisi kuitenkin mahdollisuuden tutustua maailmanperintöalueeseen muutenkin kuin virtuaalisesti. Se on kouluissa rahasta kiinni.

– Meillä on täällä niin ainutlaatuinen kohde, että ainakin tässä koulussa (Vöyrinkaupungin koulu) pidetään tärkeänä, että koululaiset pääsevät tutustumaan maailmanperintöalueeseen myös paikan päälle. Rahaa bussikuljetuksiin on järjestynyt sen verran, että oppilaita on voitu viedä retkelle Bodvattnetin luontopolulle ja Saltkaretin näköalatorniin.

 

Täytetty norppa

 

 

Norppa on suosikki

Pohjanmaan museon museopalveluvastaava Jenni Ojalainen kertoo, että toukokuu on Terranovassa vilkasta aikaa. Koululaisryhmiä käy kymmenittäin.

– Valtaosa tulee tietysti lähialueelta pohjalaiskouluista, mutta yksittäisiä ryhmiä tulee kauempaakin, esimerkiksi Joensuusta asti.

Luontokeskuksen näyttely kertoo jääkaudesta ja maankohoamisesta ja siellä esitellään myös saariston nykyistä luontoa, kasveja ja eläimiä. Koululaisia opastaessaan Ojalainen on pannut merkille, että luontoon liittyvät asiat kiinnostavat lapsia ja nuoria.

Ojalaisen mukaan on vaikea sanoa, mikä kiinnostaa eniten.

– Ehkä kuitenkin täytetyt eläimet ja niistä erityisesti täytetty norppa. Eläimiin ei Terranovassa saa koskea, mutta norpan kohdalla on tehty poikkeus. Sitä saa silittää ja paljon sitä on silitettykin. Yllättävän hyvin se on kuitenkin koululaisten hellyyshyökkäykset kestänyt.