Vaasassa ollaan huolissaan merimetsoyhdyskuntien leviämisestä kaupungin keskustan läheisyyteen. Erityisesti puhuttavat merimetsojen aiheuttamat ulostehaitat. Toistaiseksi lintujen annetaan pesiä vapaasti, mutta tilanne voi tulevaisuudessa muuttua.

Merimetsokanta on kasvanut voimakkaasti Vaasan kaupungin lähialueilla.

 

Merimetsokanta on kasvanut voimakkaasti Vaasan kaupungin lähialueilla.

 

Vaasassa ollaan huolissaan merimetsoyhdyskuntien leviämisestä kaupungin keskustan läheisyyteen.

Ihmisiä puhuttavat erityisesti merimetsojen aiheuttamat ulostehaitat. Erityisenä huolenaiheena on ollut eteläinen kaupunginselkä ja tarkemmin Sundominlahti, jossa merimetsot ovat vallanneet jo muun muassa Onkikarin luodon. Lintujen määrä luodoilla ja niiden läheisyydessä on viime vuosina ollut voimakkaassa kasvussa.

Merimetsokanta uhkaa jo rannikkoalueita?

Kaupunkilaisten huolen lintujen kotiutumisesta keskustan läheisyyteen jakaa myös vaasalainen harrastajaluontokuvaaja Raimo Vahtera. Intohimoisena lintuharrastajana Vahtera on yleisesti sitä mieltä, että merimetsoja kuuluu suojella.

– Sundominlahden merimetsokannan kasvun salliminen ei kuitenkaan ole järkevää. Tässä tapauksessa täytyy huomioida, että kyseessä ovat sekä ihmisten terveys, viihtyvyys että käytännössä keskikaupungilla olevan lahden suojelu, painottaa Vahtera.

Kyseessä ovat sekä ihmisten terveys, viihtyvyys että käytännössä keskikaupungilla olevan lahden suojelu

– Raimo Vahtera, lintuharrastaja

Merimetsokanta on Vahteran sanoin jo niin suuri ja nopeasti lisääntyvä, että se uhkaa pian niin paikallisia uimarantoja kuin myös muita rannikkoalueita Sundominlahden molemmin puolin.

– Sundominlahden luodoilla merimetsoja on tällä hetkellä vähintään useita satoja ellei jopa tuhansia. Se on sellainen määrä, että pesiytyessään rannikolle, on myös rannikko takuulla tuhon oma, Raimo Vahtera povaa.

Vahtera toivoo, että merimetsot kyettäisiin jollain konstilla häätämään pois kaupungin keskustan läheisyydestä. Lintujen metsästystä hän ei silti kannata.

 

Christer Hangelin ja Raimo Vahtera.

 

Christer Hangelin ja Raimo Vahtera.

 

Ympäristötoimi valvoo tilannetta

Vaasan ympäristötoimen johtaja Christer Hangelin ymmärtää merimetsokannan kasvusta johtuvan huolen. Hänen mukaansa kaupunki pitää tilannetta silmällä.

Hangelin kertoo, että esimerkiksi uimavesien laatua on seurattu jo kahden kesän ajan, mutta tähän saakka ei ole esiintynyt viitteitä siitä, että vesien laatu olisi heikentynyt.

– Lähtökohta on se, että laji on tiukasti suojeltu. Kannan häätäminen vaatii poikkeusluvan, joka taas edellyttää painavia perusteita. Kun näitä perusteita löytyy, niin totta kai toimiin ryhdytään. Siihen saakka asia ei ole niin yksinkertainen, toteaa Christer Hangelin.

Tarvittaessa lintujen karkoitus ei ole kuitenkaan ongelma, uskoo Hangelin. Esimerkiksi kanadanhanhia on aikanaan häädetty onnistuneesti Hietasaaresta lintujen ulosteiden aiheuttamien haittojen vuoksi.