Kirjanpainaja tuhoaa metsänomistajien kuusikoita joka kesä. Omaisuus voidaan pelastaa, jos tuholaisen toimiin reagoidaan nopeasti.

Kirjanpainajia kuusitukin pinnalla.

 

Kirjanpainaja syö kuuseen käytäviä, jotka katkaisevat puun nestevirtaukset.

 

Metsäkeskus kehottaa metsänomistajia tarkkailemaan onko heidän puissaan kirjanpainajia. Kuusikoita tuhoava kirjanpainaja kipuaa parhaillaan puihin säiden lämmetessä. Metsäkeskuksen mukaan kirjanpainajien aiheuttamaan tuhoon ehtii reagoida touko-kesäkuussa.

Kirjanpainajan uhriksi joutuneen puun tunnistaa rungossa tai puun juurella olevasta purukasasta. Kirjanpainajat aloittavat leviämisen usein metsien valoisista paikoista kuten metsien reunoilla olevista puista.

– Tuholaisesta eroon pääsemiseksi on reagoitava nopeasti. Kirjanpainajan valloittamat puut on poistettava, kuorittava tai upotettava veteen, kertoo metsänhoidon ja metsätuhojen asiantuntija Pekka Kuitunen Suomen metsäkeskuksen kaakkoiselta palvelualueelta.

Metsäkeskus on lähettänyt metsänomistajille sähköpostilla tietoa riskialueista. Kaakkois-Suomessa riskialueita on paljon, sillä kirjanpainajalla on alueella vahva kanta.

Metsäkeskus on asentanut metsiin seurantalaitteita, joilla saadaan tietoa kirjanpainajien esiintymisestä. Ensimmäisiä tuloksia tältä kesältä odotetaan parin viikon sisällä.

– Viime kesä oli viileä ja sateinen, kanta ei päässyt hirveästi lisääntymään. Kirjanpainaja tosin hyvä lisääntyjä, Kuitunen arvioi.