Viime kuukausien aikana Raahen saaristo on ollut otsikoissa, mutta aiemmin sitä ei ole juurikaan tunnettu. Tähän halutaan kaupungissa muutos.

Merinätkelmä kukassa saaressa Raahen edustalla.

 

Merinätkelmä kukkii saaressa Raahen edustalla.

 

Mistä on kyse?

  • Raahen saaristo valittiin keväällä vuoden 2016 retkikohteeksi
  • Kaupungin edustalla olevaan saaristo kuuluu Natura 2000 -verkostoon
  • Huonosti tunnettua saaristoa aletaan nyt markkinoida aiempaa aktiivisemmin

Keväällä valtakunnallisen Vuoden retkikohde 2016 -voiton saaristollaan saanut Raahe panostaa tänä vuonna erityisesti saariston markkinointiin ja sen tarjoamien mahdollisuuksien esiintuomiseen. Tähän asti Raahen saaristo on tunnettu varsin huonosti, pohtii Raahen matkailusihteeri Annekristiina Tuovinen.

– Viimeisten kuukausien aikana se on nostanut päätään voiton ansiosta, mutta ei sitä aiemmin ole juurikaan tunnettu. Saaristo tulee keskustan syliin ja kaukaisin saari on käytännössä viiden kilometrin päässä rannasta.

Siellä on paljon autiosaaria, joilla on valkoisia hiekkarantoja.

– Annekristiina Tuovinen

Raahen saaristoon kuuluu sekä rannikon läheisiä, metsäisempiä sisäsaaria että kauempana sijaitsevia pieniä avoimia luotoja. Saaret ovat virkistyskäytössä ympäri vuoden, Tuovinen sanoo.

– Siellä on paljon autiosaaria, joilla on valkoisia hiekkarantoja. Monilla saarilla kasvaa tyrnejä ja metsämansikoita, joillakin voi laiduntaa lampaita. Siellä voi myös yöpyä autiotuvissa. Se on hyvin monipuolinen ja kaunis saaristo, Tuovinen kehaisee.

Matalat rannat rajoittavat käyttöä

Raahen saariston ongelmana on saavutettavuus, sillä monien saarien rannat ovat kivikkoisia ja matalia. Tuovisen mukaan kajakeilla meloen tai pienveneillä varovasti ajaen pääsee rantaan, mutta isommilla aluksilla saariin rantautuminen on vaikeaa.

Kahteen saareen ollaan järjestämässä myös reittiliikennettä Raahen keskustasta.

Turismin lisääntyessä myös mahdolliset haitat voivat kasvaa. Turisteja muistutellaan nyt myös retkeilyn pelisäännöistä.

– Retkeilyn säännöstöihin kuuluu, että kaiken minkä tuot tullessasi, viet mennessäsi. Uskomme, että ihmiset osaavat käyttäytyä eivätkä roskaa meidän arvokkaita saaria, Tuovinen sanoo.