lauantai, 21. toukokuu 2016

Mielenkiintoinen ehdotus: Nanobotteja puhdistamaan vesistöjä

Nanotube-w-630x400.jpg

 

Vesistöihin kulkeutuvaa raskasmetallisaastetta voitaisiin vähentää niin sanotuilla nanoboteilla. Ne olisivat grafeenioksidista (GOx), nikkelistä ja platinasta tehtyjä mikroskooppisen pieniä putkia, jotka voisivat poistaa esimerkiksi lyijyä teollisuuden tai kaupunkien jätevesistä.

Botit voidaan myös tyhjentää lyijystä ja käyttää uudestaan.

Robottien ulkokuori koostuisi grafeenioksidista, joka kerää merivedestä lyijyä pintaansa. Putken sisällä olisi platinaa, joka toimisi propulsiomoottorin katalysaattorina hajottamalla vetyperoksidipolttoainetta. Keskikerros koostuisi nikkelistä, jota käytettäisiin bottien ohjailuun ulkoisesti magneettikenttien avulla ja bottien keräämiseen talteen, kun ne ovat tehneet tehtävänsä.

Tutkijat uskovat, että riittävä määrä tällaisia botteja voi vähentää jo yhden tunnin aikana veden lyijypitoisuuden 1 000 ppb:stä (miljardisosasta) 50 ppb:hen. Takaisin keräämisen jälkeen botit voidaan myös tyhjentää lyijystä ja käyttää uudestaan.

Artikkelin kirjoittajat ovat kunnianarvoisista tutkimuslaitoksista kuten Saksan Max Planck Institute for Intelligent Systems, joten pelkästä sciencefictionista tässä ei ole kyse. Periaatteena tämä ajatus on mielenkiintoinen ja ehkä laajemminkin sovellettavissa esimerkiksi merivedessä olevien metallien keräämiseen ja hyödyntämiseen.