Neandertalilaiset katosivat lyhyessä ajassa. Lajin tuhon syystä on olemassa monta käsitystä. Sairaudet ja huono sopeutumiskyky uusiin olosuhteisiin ovat tutkijoiden parhaimpien arvausten joukossa.

 

 
Neandertalilaiset jäivät joko nykyihmisen jalkoihin, sairastuivat tai eivät kyenneet sopeutumaan uusiin ilmasto-oloihin.

Neandertalinihmisten tuhon syytä ei varmuudella tiedetä.

Teorioita on monia, ja yksi niistä on se, että kun ihmislajit kohtasivat Euroopassa noin 100 000 vuotta sitten, nykyihmiset tartuttivat sukulaislajiimme sairauden, joka koitui sen kohtaloksi.
 

Neandertalilaiset vilustuivat

Tutkimuksissa on löydetty viitteitä siitä, että neandertalilaiset saivat Homo sapiensilta muun muassa tuberkuloosin, lavantaudin, hinkuyskän, aivotulehduksen ja mahahaavan.

Esivanhempamme olivat ainakin jossain määrin vastustuskykyisiä näille taudeille, mutta neandertalinihmisille, jotka eivät olleet kokeneet niitä ennen, ne saattoivat olla hengenvaarallisia.
 

4 muuta teoriaa neandertalilaisista

Meissä kaikissa voi olla hitunen neandertalilaista, sillä nykyihmiset ja neandertalin­ihmiset saivat lapsia keskenään. Neandertalilaisyhteisöt kuitenkin tuhoutuivat. Syyksi on esitetty tauteja, tulivuorenpurkauksia ja huonoa sopeutumiskykyä.

1. Älykkäämpi nyky­ihminen tehokkaampine aseineen tunkeutui neandertalin­ihmisten metsästysmaille. Neandertalilaiset eivät pärjänneet kilpailussa.

2. Tulivuorenpurkaus Italiassa noin 40 000 vuotta sitten viilensi ilmastoa, eivätkä neandertalilaiset sopeutuneet uusiin oloihin.

3. Muutaman vuosisadan kuluessa ilmasto vaihteli viileästä lämpimään. Eläimistö ja kasvisto muuttuivat, mutta neandertalilaiset eivät sopeutuneet.

4. Neander­talilaiset sekoittuivat Eurooppaan muuttaneisiin nykyihmisiin, ja vähitellen neandertalilaiset sulautuivat kokonaan nykyihmisiin.

Neandertalilaiset joutuivat kannibalismin uhreiksi

Paleoantropologi Steven Churchill ei usko tulivuorenpurkaukseen eikä huonoon sopeutumiskykyyn. Hän on vakuuttunut siitä, että neandertalilaiset sotivat uuden ihmislajin Homo sapiensin kanssa. Ja Homo sapiens söi vihollisiaan.