sunnuntai, 22. toukokuu 2016

Miten Maapallo kätketään aggressiivisilta muukalaisilta?

Maapallo-Nasa-w-630x400.jpg

 

Tieteisfiktio kertoo usein muukalaisista, jotka saapuvat Maapallolle ryöstämään sen luonnonvarat ja alistamaan ihmiset. Tätä teoreettista tilannetta pohditaan ainakin teorian tasolla myös todellisuudessa. Miten tällaiselta valloittajalta voitaisiin suojautua – tai edes piiloutua?

Kaksi Columbia Universityn tutkijaa ehdottaa, että Maa voitaisiin kätkeä elinkelpoisia planeettoja etsiviltä sivilisaatioilta suurilla lasereilla, joiden valo peittää sen auringonvalon heikkenemisen, jonka Maa aiheuttaa kulkiessaan Auringon edestä. Tällöin tietysti täytyisi tietää, missä suunnassa on sellainen planeetta, jonka mahdollisilta asukkailta haluamme suojautua.

Optimistit uskovat, että mahdolliset meitä kehittyneemmät sivilisaatiot ovat ilman muuta myös eettisesti meitä kehittyneempiä.

Planeettojen etsiminen havainnoimalla niiden aiheuttamia tähdenpeittoja on tällä hetkellä tehokkain tapa planeettojen etsimiseksi. On mahdollista, että sitä käyttävät ihmisen lisäksi muutkin sivilisaatiot, jos niitä on.

Niin kauan kuin on spekuloitu mahdollisista vieraista sivilisaatioista, on tähtitieteilijöiden keskuudessa väitelty siitä, olisivatko mahdolliset muukalaiset hyväntahtoisia vai aggressiivisia. Optimistit uskovat, että mahdolliset meitä kehittyneemmät sivilisaatiot ovat ilman muuta myös eettisesti meitä kehittyneempiä. Pessimistit taas sanovat, että ainakin Maan historiassa kahden sivilisaation kohtaaminen on aina johtanut alkeellisemman sivilisaation tuhoon ja sen resurssien ryöstöön. Esimerkiksi Stephen Hawking on ollut varovaisella kannalla mahdollisten yhteydenottojen suhteen.