Ruuan valmistus 3D-tulostuksella on ollut mahdollista jo kymmenisen vuotta. Aivan kotikeittiöön asti tekniikka ei vielä ole ennättänyt ja asiantuntijoiden mukaan sitä saadaan odotella vielä useita vuosia. Nyt Suomessa kehitetään 3D-tulostuksella tehtäviä, terveellisiä välipaloja.

13-1-3476247.jpg

 

Mistä on kyse?

  • Ruuanvalmistusta 3D-tekniikalla tutkitaan VTT:llä tavoitteena terveelliset välipalat.
  • Kerros kerrokselta kasvattettava rakenne mahdollistaa erilaisten raaka-aineiden yhdistämisen.
  • 3D-tulosmalla kukin voi mahdollisesti tulevaisuudessa tehdä haluamansa muotoisen, näköisen ja makuisen annoksen.

 

Koneiden osien valmistus 3D-tulostuksella tuntuu luontevammalta kuin ruuan. Myös lääketeollisuudessa on otettu käyttöön tämä valmistustapa. Useimmiten kolmiulotteisesta tulostuksesta on apua, kun tehdään malleja isompiin sarjoihin tai vaikkapa valmistetaan potilaalle yksilöllinen proteesi.

VTT ja Aalto-yliopisto kehittävät parhaillaan sekä ruuan monikerroksiseen 3D-tulostukseen sopivia raaka-aineita että tarvittavaa tekniikkaa. Jo nyt menetelmää käytetään jälkiruokien valmistuksessa, mutta tutkimuksen tavoitteeena ovat aluksi terveelliset välipalat.

Kukin voisi työstää itselleen juuri sopivan määrän vitamiineja ja energiaa sisältävän annoksen. Johtava tutkija Nesli Sözer VTT:ltä kertoo, että näin saadaan hyvin yksilöllisiä annoksia.

Mahdollisuuksia on ihan valtavasti.

– Nesli Sözer, johtava tutkija, VTT

– Kolme-D-tulostus antaa mahdollisuuden suunnitella oman välipalan. Ei pelkästään ravitsevuuden kannalta, vaan myös millaisen maun, rakenteen tai värin haluat. Mahdollisuuksia on ihan valtavasti, naurahtaa Nesli Sözer.

Kerros kerrokselta rakentuvan 3D-tulostuksen katsotaan sopivan erityisen hyvin jälkiruokien ja välipalojen valmistukseen. Näin voidaan yhdistää rapeita ja pehmeitä kerroksia toisiinsa.

Teollinen valmistus vuosien päässä

VTT:llä kuitenkin vasta harjoitellaan maitoproteiinilla ja tärkkelyksellä. Prototyyppejä ei kannata maistella, vaikka ne näyttävät hieman kekseiltä.

Valmiita tuotteita on ehkä vasta vuosien kuluttua. Nesli Sözer heittää optimistisen arvion, että kolmivuotisen projektin jälkeen menee vielä ainakin pari vuotta ennekuin kyseinen ruuanvalmistus yleistyy.

Kehitystyössä hyödynnetään VTT:n biomateriaaliosaamista. Tutkijat työstävät parhaillaan muun muassa härkäpapu- ja kaurarikasteita sekä maitoproteiineja erilaisia tuoterakenteita varten.

– Tähtäämme terveellisten välipalojen kehittämiseen, joten tulemme käyttämään kuitu- ja proteiinipitoisia raaka-aineita, joissa on niukasti energiaa. Siis terveydelle edullisia osia, kertoo johtava tutkija Nesli Sözer.

 

Yksilöllisiä tuotteita 3D-tulostuksella

Ihmisten makumieltymykset poikkeavat toisistaan ja tällöin 3D-valmistus voi olla mahdollisuus. Kun kehitystyössä päästään niin pitkälle, että kukin voi tehdä juuri itselleen miellyttävän annoksen, niin tutkijat ovat tavoitteessaan. Mutta monta vaikeutta on vielä voitettavana, sillä metallin ja muovin työstäminen 3D-tekniikalla on paljon helpompaa.

 

vtt nimi, 3dtulostettu suklaasta

 

Nämä 3D-tulosteet on tehty suklaasta. Kuva: Yle

 

Professori Jouni Partanen Aalto-yliopistosta on työskennellyt yli parikymmentä vuotta 3d-tulostuksen parissa. Hän kehitti tekniikkaa myös alan yhdysvaltalaisessa suuryrityksessä 3DSystemsissä suunnitellen muun muassa ilmavoimien hävittäjien osia.

Partanen epäilee 3D-tekniikan läpimurtoa ruuanlaitossa.

– Teollisuuteen ja lääketeollisuuteen leviäminen on aika hidasta ja penetraatio aika pientä. Saman uskon käyvän ruuanvalmistuksessa. Hyvin pienin askelin lähdetään liikkeelle. Voi olla, että se joskus on merkittävää, Partanen sanoo.

Hidastavia tekijöitä ovat tekniikan kalleus, joka syntyy monista prosesseista, jotka pitää olla hallinnassa. Hygienia on yksi tärkeimmistä. Myös tekniikan hitaus saattaa jarruttaa kiinnostusta, vaikka 3D-tulostuslaitteet ovat halventuneet vuosi vuodelta.

Suklaata ja jälkiruokia

VTT:n laboratoriossa on tulostettu jo syötäviäkin materiaaleja. Kaapin uumenistä löytyy pienillä suklaakirjaimilla tehty tutkimuslaitoksen nimilyhenne.

 

3D-tulostettu kappale.

 

 

Pääasiassa teknologian tutkimuskeskuksessa on kehitetty 3D-tulostusta konepajateollisuudelle. Sen tarvitsemia varaosia voidaan tällä tavalla valmistaa ilman, että varastossa lepää kymmenittäin koneenosia.

Nyt käynnistetyssä Tekes-rahoitteisessa tutkimushankkeessa luodaan samalla Euroopan komissiolle tiekarttaa, miten 3D-tulostusta voitaisiin käyttää ruuan valmistuksessa.