tiistai, 17. toukokuu 2016

"Muutamme veden viiniksi 15 minuutissa" – Rypäleettömät synteettiset viinit kehitteillä

 

 

Yhdysvaltalainen startup-yritys Ava Winery on keksinyt keinon valmistaa viiniä suoraan vedestä, makuaineista ja alkoholista, kertoo NewScientist.

Mardonn Chua ja Alec Lee saivat idean synteettisestä viinistä viime vuonna vierailtuaan viinitilalla Kaliforniassa. Seinällä oli historiallinen pullo viiniä, joka peittosi makutestissä ranskalaisen esikuvansa vuonna 1976. Viini oli niin kallis, etteivät vieraat olisi koskaan voineet maistaa sitä. Siitä he saivat idean valmistaa edullista viiniä.

Perinteinen viini syntyy käyttämällä viinirypäleitä. Hiiva muuttaa rypälemehun sokereita etanoliksi. Prosessissa syntyy myös monia makuaineita, ja kehittyminen kestää pitkään ja on monimutkaista.

Chua keksi muutamassa päivässä, kuinka etanolia ja hedelmäistä etyyliheksanoaattia lisäämällä vedestä saa ananasta muistuttavaa hedelmäjuomaa. Makuaineita varioimalla yrittelijä löysi yhdistelmän, joka vastaa italialaista pirskahtelevaa Moscato d’Asti -viiniä. Sen jälkeen syntyi synteettinen Dom Pérignon -jäljitelmä.

Jäljitteleminen on hyvin vaikeaa, koska viini koostuu noin tuhannesta eri yhdisteestä, eikä ole selvää, mitkä kaikki niistä vaikuttavat makuun. Alkuun päästiin kuitenkin kaasukromatografisella ja massaspektrometrisellä mittauksella, joilla selvitettiin, mistä aineista jäljiteltävät viinit koostuivat. Analyysi tehtiin muun muassa chardonnay-, sampanja- ja pinot noir -rypäleistä tehdyille viineille.

Synteettisestä viinistä 85 prosenttia on vettä, 13 alkoholia ja loput tanniineja, glyseriiniä ja sokeria sekä etyyli-isobutyraattia ja muita makuaineita.

Ulkopuolinen viiniasiantuntija Tony Milanowski Plumptonin yliopistosta Britanniasta epäilee, että synteettinen maku vastaisi aitoa. Useat makuaineet liukenevat huonosti veteen, ellei niitä synnytä mikrobien avulla.

Synteettinen viini on joka tapauksessa virtaviivaisempaa, koska siihen on valittu vain niitä yhdisteitä, joiden tiedetään synnyttävän makua. Lisäksi se on halvempaa, joskin Ava Winery aikoo rahastaa erikoisella koe-erällään 50 dollaria Dom Pérignonia imitoivasta pullosta.

Jos synteettinen viini tulee myyntiin suurina määrinä, sitä ei saada lain mukaan myydä viinin nimellä. Tämä taas voi vaikuttaa synteettisen viinin houkuttelevuuteen.