Rovaniemen kieppeillä vilahtelee enää jokunen myyrä, ylempänä Lapissa näitä "pötkyjä" näkyy vielä paikoin enemmän. Pohjois-Kainuussa sekä Oulun ja Kemin kieppeillä myyrät näyttävät kadonneen jo huhtikuun alkupuolella.

Peltomyyrä

 

Peltomyyriä (kuvassa) oli viime talvena selvästi vähemmän kuin esimerkiksi lapinmyyrää.

 

Myyrän mylläämä piha.

Moni lappilainen talonomistaja on joutunut lumen sulettua toteamaan, että pihanurmikolla ei paljon tasaista kohtaa näy. Myyrät ovat viime syksyn ja talven aikana myllertäneet pihaa liikkuessaan lumen alla.

Ja näitä pikku nisäkkäitä on riittänyt, kun Lapissa elettiin myyrähuippua viime syksyn ja talven aikana. Nyt se on havaintojen mukaan kuitenkin parhaillaan hiipumassa.

– Minulla on sellainen mielikuva, että Rovaniemen kieppeillä nyt on jo aika alas menty, ehkä jossakin saattaa vielä jokunen myyrä vilahtaa. Tuolla ylempänä on vielä jotakin paikoin, mutta sielläkin on lumi juuri sulamassa, niin ei ihan selvää kuvaa ole vielä, Luonnonvarakeskuksen professori Heikki Henttonen sanoo.

Kemi–Oulu-akselilla myyrät hävisivät muutamassa viikossa

– Meillä nämä varsinaiset tutkimuspyynnit ovat vasta tässä toukokuun lopulla, kesäkuun alkupuolelle. Ei ole vielä omaa pyyntikohtaista kokemusta tältä keväältä, Henttonen kuitenkin sanoo.

Pohjoinen myyrähuippualue ulottui tällä kertaa myös Pohjois-Kainuun sekä Kemin ja Oulun alueille.

– Minulla on sellainen mielikuva, että jo huhtikuun alkupuolella Oulu–Kemi-alueella myyrät hävisivät muutamassa viikossa.

Samanaikainen myyrähuippu Lapin kanssa koettiin rannikolla myös syystalvella 2010–2011. Totutusti tämä alue on hieman eronnut pohjoisista ja eteläisistä myyräsykleistä.

Sopulien kannanvaihtelu kulkee käsi kädessä myyräkantojen vaihtelun kanssa.

– Jos sopuleita näkyy, niin se on samaan aikaan myyrähuippujen kanssa. Sitten kun myyrät romahtavat, niin sopulit romahtavat yhtä aikaa. Siellä ovat yhteiset pedot (kantaa) alas saamassa.

Sopulien massavaellusta ei tule

Suurta sopulien kevätvaellusta ei ainakaan ole tulossa.

– Nythän Lapissa on ollut hyvinkin lämmintä tuolla ylhäällä asti. Yleensä, jos sopuleita on, niin kevätvaellus, jolloin niitä näkyy enemmän, alkaa silloin, kun vuorokauden keskilämpö nousee noin viiteen asteeseen. Jolloin sopulin kolot täyttyvät vedellä, ja niiden on pakko lähteä liikkeelle. Ei tällaista liikkeellelähtöä ole kuulunut.

Heikki Henttosen mukaan myös sopulien kohdalla järjestetään tutkimuspyynnit pohjoisemmassa alkukesästä.