Banaaninkuoret, sipsipussit ja paristot voivat lojua luontoa roskaamassa satoja, tuhansia ja jopa miljoonia vuosia.

 

 

Kun Britanniassa siivottiin A48-moottoritien vartta, sieltä löytyi 33 vuotta vanha sipsipussi. Pussissa olleet sipsit oli syöty silloin, kun Margaret Thatcher oli pääministerinä. Asiasta kirjoitti Daily Mail.

Yllättävintä oli, että pussi näytti varsin uudelta. Miten pitkään eri asiat voivat lojua luonnossa, ennen kuin ne hajoavat?
 

Noin kuukausi

Talouspaperirulla, paperipussi, sanomalehti ja paperinenäliina hajoavat noin kuukaudessa. Ja esimerkiksi talouspaperirullan hajoaminen kestää huomattavasti pidempään, jos se kaivetaan maan sisään.

6 viikkoa

 

some_text
 

Muropaketit ja banaaninkuoret. Banaaninkuorien on tarkoitus suojella niiden sisällä olevaa hedelmää, minkä vuoksi niissä on selluloosaa. Samaa ainetta on myös sellofaanissa.

2–3 kuukautta

Pahvi sekä maito- ja mehutölkit käsitellään vahalla. Niiden hajoaminen kestää 2–3 kuukautta.
 

2 vuotta

 

some_text
 

Appelsiininkuoret, vaneri ja tupakantumpit. Tupakka sisältää yli 600:aa ainetta, muun muassa selluloosa-asetaattia, joka on muovia. 96 prosenttia filttereistä sisältää tätä hitaasti hajoavaa ainetta.
 

50 vuotta

Peltipurkit, autonrenkaat ja nahka hajoavat noin 50 vuodessa.
 

75–80 vuotta

Sipsipussit näyttävät heikoilta, mutta luonnossa metallinhohtoisten muovikalvojen hajoamiseen kuluu 75–80 vuotta.
 

200 vuotta

 

some_text
 

Juomatölkit valmistetaan alumiinista. Niiden kierrättäminen on tärkeää, sillä ne hajoavat erittäin hitaasti. Lisäksi vain yksi kierrätetty tölkki säästää yhtä paljon energiaa kuin televisio tarvitsee toimiakseen kolme tuntia.
 

500 vuotta

Monet muovipullot on valmistettu polyetyleenitereftalaatista (PET), joka ei juurikaan hajoa luonnossa. Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että kaikkialla maaperässä on muovipulloista peräisin olevia kemikaaleja.
 

1–2 miljoonaa vuotta

Lasipurkit ja -pullot koostuvat pääasiassa piioksidista, joka mineraalina on nimeltään kvartsi.
 

Ja sitäkin pidempään

 

some_text

 

Kaikkein suurin roskaaja ja pisimpään luontoa saastuttava esine on paristo. Ensimmäisenä hajoaa pariston ohut metalikuori. Suurin ongelma ovat kuoren sisällä olevat kemikaalit.

Sinkkikloridi, lyijy, elohopea ja kadmium viihtyvät maassa pitkään. Ne ovat kaikki myrkyllisiä aineita.