Ylikulun reitti Auringon editse.
 

Ensi viikon maanantaina koetaan koko Suomen alueella verraten harvinainen tapahtuma, kun Merkurius-planeetta kulkee Auringon editse.

Ylikulun havaitsemiseen vaaditaan kaukoputki tai kiikari sekä erityinen aurinkosuodin. Vastaava tapahtuma voidaan nähdä Suomesta seuraavan kerran näin hyvin vasta vuonna 2049.

Merkurius kiertää Aurinkoa Maan radan sisäpuolella ja on Venuksen lisäksi aurinkokunnan ainoa planeetta, joka kulkeutuu radallaan meistä katsottuna Auringon eteen. Ylikulku muistuttaa periaatteeltaan auringonpimennystä, jossa Kuu kulkee Auringon editse.

Merkurius on hiukan Kuuta suurempi. Planeetta on kuitenkin niin kaukana, että se näkyy Auringon hehkuvaa kiekkoa vasten hyvin pienenä pisteenä.

Ylikulku alkaa kello 14.12 ja päättyy kello 21.41. Pimennyksen viimeiset hetket nähdään vain pohjoisessa Suomessa, sillä muualla Aurinko ehtii laskea tätä ennen. Merkurius on lähinnä Auringon keskiosaa kello 17.56, mutta mitään erityistä huippuhetkeä ylikululla ei ole.

Tähtiyhdistykset ympäri maata järjestävät ylikulun seuraamistapahtumia tähtitorneillaan tai muualla. Ursa seuraa ylikulkua Helsingin Kaivopuiston tähtitornilla koko ylikulun ajan, ja tilaisuuteen on vapaa pääsy.