Neandertalinihmiset ovat rakentaneet tippukivistä ranskalaiseen luolastoon isoja rakennelmia, joiden tarkoitusta ei tiedetä, uutisoi New Scientist.

Muodostelmat löytyivät Bruniquelin luolasta Tolousen läheltä Ranskasta. 336 metrin päässä luolan sisääntulosta on arvoituksellisia tippukivistä kasattuja rakennelmia. Ne ovat paikoitellen puolen metrin korkuisia. Rakennusaineena on käytetty noin 400 tippukiveä. Koko rakennelma painaa noin kaksi tonnia.

Kuvioiden päälle on kasaantunut kalkkikiveä, mikä viittaa Bordeauxin yliopiston tutkijan Jacques Jaubertin mukaan siihen, että kivirakennelmat ovat arviolta 175 000 vuotta vanhoja. Ne on tehty ennen kuin Ranskan alueelle tuli muita ihmislajeja.

Kivimuodostelmien tekeminen on vienyt aikaa. Töitä on pitänyt tehdä soihdun valossa ja paikalta löytyykin merkkejä tulenteosta. Kivien kiskominen lattiasta on ollut haastavaa.  

Yksinkertaisin selitys olisi, että kiviä on käytetty jonkinlaisena suojana tai ehkä seinärakenteena, jonka päälle on aseteltu lautakatto. Paikalta ei kuitenkaan löydy asumisen merkkejä.

Ehkä uskottavampi selitys voisi olla, se että luola on toiminut jonkinlaisena rituaalipaikkana.

Hengellisyys ei välttämättä olisi epärealistinen oletus. Nykyisin tiedetään jo, että neandertalinihmiset ymmärsivät niin ruoanlaiton, lääketieteen kuin kemiankin perusteita. He tajusivat symboleita ja pystyivät ehkä kommunikoimaan puhumalla. Coloradon yliopiston tutkija Paola Villan mielestä neandertalinihmisiä pitäisikin ajatella älykkäinä yksilöinä – jossain määrin nykyihmisen kaltaisina.