WWF:n norppakamerassa on tiistaina aamupäivällä ollut nähtävissä kaksi norppaa. Erakkona pidetty viiksekäs onkin sosiaalinen eläin.

Kaksi norppaa osuivat viereisille kiville WWF:n livekamerassa.

 

Kaksi norppaa osuivat viereisille kiville WWF:n livekamerassa.

 

WWF:n supersuositussa norppakamerassa on seurattu vajaan viikon ajan rantakivellä köllivää saimaannorppaa. Nyt viereiselle kivelle on ilmestynyt toinen norppa.

– Ei se ole poikkeuksellista, olen nähnyt joskus jopa kolmekin norppaa, mutta tavallista se ei ole. Kyllä saimaannorppa on pääsääntöisesti erakko, toteaa Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela.

Norppa ei ole tullut videokuvaan toisen norpan takia

Kyseessä ovat uros ja naaras. WWF:n taholta varmistettiin, että toinen kamerassa näkyvistä norpista on naaras. Siiri-norppa tunnistettiin kylkikuvion perusteella.

– Yhdessä kuvassa videossa näkyvällä norpalla oli sukuelimet esillä, joten se on uros.

Nyt norpat eivät ole kuitenkaan kivillä parittelumielessä, sillä niiden paritteluaika on jo mennyt. Norppien lisääntymisaika on synnytyksen jälkeiset kolme viikkoa. Videokuvassa näkyneelle jöpötykselle on luonnollinen selitys.

– Aikoinaan Joensuun yliopiston emeritusprofessori Heikki Hyvärinen sanoi, että tämä on vähän kuin ihmismiehillä aamuerektio. Tämä ei ole niiden kiima-aika, Koskela selvittää.

Syy norppien makoiluun vierekkäisillä kivillä löytyy puhtaasti ympäristötekijöistä. Ne ovat löytäneet sopivan karvanvaihtopaikan.

– On löytynyt sopiva lahdenpohjukka, jossa on tuulensuojaa ja rauhaa. Se kerää sitten useampia norppia sinne karvaa vaihtamaan.

Jos kanta kasvaa, voi erakkonorpasta tulla taas laumaeläin

Verrattuna laumoissa elävään serkkuunsa laatokannorppaan, on saimaannorppa erakko. Se ei ole kuitenkaan ollut sitä aina.

– Olen kuullut legendoja, että 1960-luvulla Saimaalla on nähty norppalaumoja. Pyhäsellä väittävät, että jollakin olisi taltioitu peräti kaitafilmille norppalauma, Koskela kertoo.

Näin erakkona pidetty saimaannorppa olisi erakko vain siitä syystä, että lajitovereita on niin vähän. Koskelan mukaan onkin mahdollista, että norppalaumat palaavat Saimaalle, mikäli saimaannorppakanta jatkaa kasvuaan.

– Laumoja voisi syntyä Pyhäselällä tai Etelä-Saimaan suurilla selkävesillä, mutta tuskin tuolla sokkeloisessa saaristossa niinkuin vaikka Savonlinnan lähellä Pihlajavedellä tai Joutevedellä, missä on hyvin pieniä vesialueita.