Kuinka saada lapset kiinnostumaan luonnosta? Parikkalalainen eläköitynyt opettajapariskunta Eija ja Jouko Tykkyläinen keksi ratkaisuksi multimediaalisen luontovisan. Koululaiset tunnistavat kuvien, videoiden ja ääninäytteiden perusteella lähiluonnosta löytyviä kasveja sekä lintuja.

Oppilaat tekemässä lintuvisaa

 

Koululaiset kisailivat tunnistuksesta Parikkalassa sijaitsevalla Kirjolan koululla. 

 

Ympärillä kuuluu linnunlaulua ja lintu hypähtelee oksalta toiselle. Koululaisten tehtävänä on tunnistaa kyseessä oleva lintulaji. Oppilaat eivät kuitenkaan ole luonnossa ja istuvat auditorion penkeissä vastauspaperit edessään.

Koululaisten kiinnostus lajitunnistusta kohtaan on hiipunut vuosien kuluessa.

– Sosiaalinen media ja tietokoneet vievät yllättävän paljon aikaa, mutta sielläkin voi tutustua luontoon, kuten tämä ohjelma näyttää. Sitten kun menee luontoon kävelemään, niin tunnistaakin kasveja ja lintuja, biologian ja maantiedon opettajana työskennellyt Eija Tykkyläinen sanoo.

Luonnon tunnistus lapsena voi herättää kiinnostuksen luontoa kohtaan koko elämäksi.

– Monesti kiinnostus häviää teini-iässä, mutta aikuisena kiinnostus voi pompata uudelleen esille ja voi antaa elinikäisen harrastuksen tai jopa ammatin. On erittäin hyvä, että luontotuntemuksen aloittaa jo alakoulusta, silloin se jatkuu läpi koko elämän, Eija Tykkyläinen huomauttaa.

Visa luo kiinnostusta luontoon

Visan kehittäminen on ollut pitkä työ, joka on kantanut hedelmää.

– Monesti on vanhemmilta tullut palautetta, että kun kesälomalla käytiin mökillä, niin lapset opettivat aikuisille lajeja, Jouko Tykkyläinen kertoo.

Eri kouluista saapuvat oppilaat pääsivät tällä viikolla ottamaan mittaa toisistaan. Pienimpien oppilaiden tehtävänä oli tunnistaa 25 satunnaista lintua ja yhtä monta kasvia. Sitä ennen he ovat kuitenkin saaneet harjoitella kotona suuremmalla aineistolla tietokoneohjelman avulla.

Simpeleläisestä Kivijärven koulusta kisailemaan saapunut Tessa Neuvonen ei pitänyt visaa vaikeana, mutta hänestä lintuja oli helpompi tunnistaa kuin kasveja.

– Mie olen parempi eläinten kanssa, hän kertoo.

Visaa on tarkoitus kehittää edelleen. Mukaan tunnistettaviksi voivat tulla myös hyönteiset ja perhoset.

Tärkeintä on kiinnostuksen herääminen luontoa kohtaan.

– Jos ajatellaan, mitä merkitystä sillä on, niin luontoharrastuksen ja luonnossa liikkumisen on todettu virkistävän ihmisen mieltä. Jos on väsynyt ja menee metsään kävelemään, niin kyllä sieltä tulee piristyneenä pois. Huolet ovat jääneet sinne, Eija Tykkyläinen sanoo.