perjantai, 6. toukokuu 2016

”Oksennuskomeetta” meinasi tuhoutua – Nasa käytti konetta arveluttaviin tarkoituksiin

 
 
Esan painottomuuslento

 

Nasan painottomuuslentoja tarjonnut lentokoneohjelma lopetettiin yllättäen, koska siihen kuulunutta konetta oli käytetty aivan muihin tarkoituksiin.

Yhdysvaltojen avaruusjärjestö päätti vuonna 2014 luopua C-9-lentokoneohjelmastaan. Motherboard sai kaivettua syyt, miksi painottomuuslentoihin käytetyn lentokoneen käyttö loppui.

C-9:ää eli lempinimeltään Oksennuskomeettaa oli käytetty muihin tehtäviin kuin se oli tarkoitettu. Taustalla oli avaruusjärjestön halu osoittaa, että lentokoneesta oli jotakin käytännön hyötyäkin, kun astronauttikoulutus koneella väheni. Konetta käytettiin muun muassa kuljetuskoneena ja yksityisiin tarkoituksiin.

Nasan virkamiehet painostivat lentokoneen miehistön kuljettamaan puisen moottorin Houstonista Costa Ricaan palveluksena entiselle astronautille. Lento toteutui, mutta virkamiehet kielsivät julkistamasta tehtävää.

Toisella kerralla kone käskettiin kuljetuslennolle Grönlantiin, vaikka miehistö varoitti tehtävää epäturvalliseksi. Kone oli vähällä tuhoutua nousussa, joka pakotettiin tekemään jäisessä ja huonossa säässä. Tästäkään ei kerrottu julkisesti.

Koneen miehistö teki valituksen toiminnasta Nasan virkamiehille. Onnettomuustutkinta tutki tapausta mutta jätti kuulematta sen ensisijaisia todistajia eli lentäjiä itseään. Virkamiehet päättivät, että tapauksissa ei ollut mitään huomautettavaa.

Nyt kone ei ole enää painottomuuslentokäytössäkään. C-9 otettiin painottomuuslentoihin vuonna 2005. Kone on kuitenkin valmistettu jo vuonna 1970. Nasa on tehnyt painottomuuslentoja yhteensä vuodesta 1959 lähtien.