mads.gif

 

Manxin komeetalla ei ole häntää, koska se on kiveä.

 

Pyrstötön Manxin komeetta Oortin pilvessä on peräisin aurinkokunnan planeettojen syntymisen alkuajoilta.

Johtava tutkija Karen Meech kollegoineen Havaijin yliopistosta otaksuu, että C/2014 S3 (PANSTARRS) -komeetta oli osa aurinkokunnan sisäosia ennen kuin se sinkoutui ulommaksi ja kiviplaneetat muodostuivat.

Komeetta eroaa muista tunnetuista asteroideista sillä, että se oli samanlainen kivi, jollaisista esimerkiksi Maa muodostui. Sen jälkeen kappale sinkoutui Oortin pilveen, jossa se on pysynyt syväjäässä näihin päiviin asti. Komeetta on kaksi kertaa niin kaukana Auringosta kuin Maa.

Toisin kuin muut sisäplaneettojen alkuajoilta peräisin olevat asteroidit, vastalöydetty komeetta ei ole kiertänyt aurinkoa niin läheltä, että se olisi matkan varrella ehtinyt paistua ja muuttua.

Komeetta osui heti tähtitieteilijöiden silmään, koska sillä ei ole tavanomaista häntää. Siksi komeetta sai lempinimen Manxin komeetta hännättömän kissarodun mukaan. Hännättömyyden syynä on, että komeetassa on tuskin lainkaan vesijäätä.

Oletus kappaleen rakenteesta on tehty sen perusteella, miten siitä kimpoava valo siroaa. Vastaavanlaisia komeettoja pitäisi löytyä avaruudesta 50–100 ennen kuin ennestään tuntemattomasta komeettatyypistä saadaan luotettava malli.

Sciencie Advances -tiedelehdessä olleesta tutkimuksesta tiedotti Havaijin yliopisto. Maan iäksi arvioidaan yleisesti noin 4,5 miljardia vuotta.