Patenttipiirros

 

 

Niin kutsutut patenttitrollit haastavat muita yhtiöitä oikeuteen patenttioikeusloukkauksista, vaikka mitään loukkausta ei olisi tapahtunutkaan.

Harvardin kauppakorkeakoulun professori Lauren Cohen, Teksasin yliopiston professori Umit Gurun ja Harvardin yliopiston tohtori Scott Duke Kominers ovat selvittäneet, että patentteihin liittyvien oikeusriitojen määrä on saavuttanut Yhdysvalloissa viime vuonna kaikkien aikojen huippunsa.

Teoriassa oikeusriidat kertovat siitä, että uutta teknologiaa on kaupallistettu ennätykselliset määrät. Teollisoikeuksien on tarkoitus suojella yrityksiä, jotta ne saavat hyödyntää kilpailuetuaan rajatun ajan. Käytännössä riidat kertovat kuitenkin jostakin muusta.

Suurimmassa osassa patenttiriidoista osapuolena on yritys, joka itse ei hyödynnä teknologiaa muuten kuin oikeustaistelujen kapulana. Tällaisia yrityksiä nimitetään usein patenttitrolleiksi. Useat näistä haastavat valmistavaa ja kehittävää teollisuutta ilman, että syynä olisi todellisuudessa patenttirikkomus.

Patenttitrollit vähentävät innovaatiotoimintaa niissä yrityksissä, joihin ne hyökkäävät. Trollien kanssa sopiminen tai niille häviäminen oikeudessa vähentää teollisen yhtiön tutkimus- ja kehitysbudjettia 25 prosenttia.

Cohen, Gurun ja Kominers päättelevät, että Yhdysvaltojen pitäisi tehdä jotakin patenttitrollien kitkemiseksi. Oikeuskiistat maksavat usein miljoonia dollareita, vaikka niillä ei olisi minkäänlaista todellisuuspohjaa. Siksi haastetut yritykset sopivat riidat ja maksavat rahaa mieluummin kuin lähtevät oikeuteen.

Tutkijat ehdottavat, että haasteet tarkastettaisiin puolueettomasti. Perättömät haasteet siivottaisiin pois, ja vakavasti otettavat haasteet käsiteltäisiin. Tutkimusartikkeli on julkaistu tiedotteen mukaan Science-lehdessä.