Perinteinen ulkoinen tukiranka

 

Harvardin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet joustavan, päälle puettavan puvun, joka helpottaa kävelemistä ja tavaroiden kantamista.

Ihmisen aineenvaihdunta vähenee tukipuvun kanssa keskimäärin 7,3 prosenttia kävellessä ja kuormaa kantaessa. Tukipuku vähentää lantion, polvien ja nilkkojen kuormaa ilman, että askelten määrä tai nopeus muuttuisi. Pukuun sonnustautuneiden kantopuuhat tekivät kävelystä suurin piirtein samanlaista kuin se olisi ollut ilman lastia.

Monet tutkijat ovat kehittäneet ulkoisia tukirankoja kuorman kantamista varten, mutta ne ovat perinteisesti olleet jäykkiä rakenteita. Harvardin puku on yliopiston tiedotteen mukaan tehty kankaasta.

Puku koostuu vyöstä, kahdesta reisipalasta ja kahdesta pohjepalasta. Ne on liitetty toisiinsa kaapeleilla, jotka kulkevat selän taakse. Siellä sijaitsee myös kaksi moottoria. Moottorit aktivoituvat automaattisesti, kun puku tunnistaa henkilön kävelevän.

Puku tuottaa kantajalleen 80 prosenttia lantion ja nilkan kantamiseen tarvitsemasta energiasta.

Painoa puvulla on 6,5 kiloa, mutta puku helpottaa myös itsensä kannattelemista. Puku helpottaa siten kävelemistä itsessään, joten se sopii ihmisille, joilla on vaikeuksia liikkua. Apua puvusta olisi myös raskaita lasteja kantaville sotilaille, ensiavun työntekijöille tai retkeilijöille.

Testeissä puku annettiin seitsemälle terveelle koehenkilölle. He kävelivät juoksumatolla 1,5 metriä sekunnissa kantaessaan kuormaa, jonka paino oli 30 prosenttia heidän ruumiinsa massasta. Samaan aikaan tutkijat mittasivat koehenkilöiden aineenvaihduntaa, eli muun muassa sydämen sykettä ja hengitystä sekä lihasten toimintaa ja nivelten liikettä.

Vaikka puku teki ylivoimaisesti suurimman työn kantamisessa, sen käyttö vähensi vain vähän ihmisen käyttämää voimaa. Tutkijat pyrkivät selvittämään, mistä tämä johtuu.

Tukipuku on esitelty Journal of Neuroengineering and Rehabilitation -tiedelehdessä. Harvardin puvusta ei ole saatavilla kuvaa.