Kesälampaat rouskuttavat taas tottuneesti Hämeen keskiaikaisen linnan valleilla kasvavia voikukkia, horsmia ja ruohoja. Pienisorkkaiset lampaat ovat arvokkaan museoalueen jyrkillä rinteillä paras ja ekologisin vaihtoehto vallien hoitamiseen. Lampaat työskentelivät Hämeen linnassa ensimmäistä kertaa viime kesänä.

Video: Lammas leikkaa valleilla kortta kovemmin kuin ruohonleikkuri
 

 

 

Lampuri Hertta Heinonen toi lampaansa tottuneesti Hämeen Linnan valleille. Edes suoja-aitoja ei nyt tarvittu, vaan lampaat osaavat työnsä ja reittinsä linnanvalleilla. Pari lammaskoiraa ohjaa tottuneesti eksyvät lampaat takaisin urakkatöihin: pureksimaan ja märehtimään kedon ja niityn voikukkia, ruohoja ja tarvittaessa nokkosiakin.

Lammaslauman ja koirien ryhmädynamiikkaa pääsee kaupunkilainen Hämeenlinnassa seuraamaan nyt toista vuotta. Viime kesän lampaiden kesäduuni osoittautui niin onnistuneeksi, että jatkosoppari oli itsestäänselvyys. Nyt valleille palanneet lampaat keräävät katseita niin luokkaretkeläisiltä kuin historiaa tutkivilta eläkeläisiltäkin.

Paras olla paimenessa

Lampuri Hertta Heinonen sanoo, että parasta on olla paimenessa, katsella lampaiden ja pässien elämänmakuista eloa auringossa niityillä. Iloa tuottaa sekin, että lapset ja ohikulkijat kysyvät lampaista. Sanavalmis lampuri saattaa antaa uteliaille kymmenien minuuttien esityksen eläimistä, kasveista ja elämänarvoituksista.

Heinosen Villin lmpaan tilan harmaa- ja mustanuttuiset ovat herättäneet huomiota Hämeenlinnaa laajemmallakin alueella. Tampereen kaupunkikin on kiinnostunut lammastyöstä ja Tampere tarjoaa keikkatöitä lammasporukalle täksi kesäksi, kertoo lampuri Hertta Heinonen.