Tuusulan viimeinen pohjavesialue on pilalla, sanoo emeritaprofessori Mirja Salkinoja-Salonen.

 

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen valvontainsinööri Ari Markkanen kävi Terttu Hellgrénin tontilla tiistaina. Hän totesi, että lähdevesi haisi bensiinille.

- Kyllä tuo vedessä maistuu ja haisee, ei kukaan sitä juo, Markkanen sanoo ja kertoo, että tutkimuksissa vedestä on löytynyt hiilivety-yhdisteitä.

Markkanen ei tiennyt vielä tiistaina, mistä maa on tuotu omakotitalon tontille, koska ei ollut saanut yhteyttä talon omistajaan. Hän toteaa, että jos maat on siirretty maisemointitarkoituksessa, niiden siirto ei vaadi lupia.

Omakotitaloalueella ei ole kunnallistekniikkaa, vaan asukkailla on kaivot tonteillaan.

- Kukaan ei ole vielä huomannut makua omassa vedessään.

Tärkeä kriisivesivaranto

Mikrobiologian emeritaprofessori Mirja Salkinoja-Salonen on tutkinut Tuusulan aluetta ja tuntee Tuus-Lähteen toiminnan vuosien ajalta.

 
 

- Tällä hetkellä se on pilattu, hän toteaa ja huomauttaa, että yksikään aiemmin pilatuista pohjavesialueita ei ole palautunut entiselleen. Tuus-Lähde oli Tuusulan viimeisellä kunnossa olleella pohjavesialueella.

Salkinoja-Salonen huomauttaa, että Tuus-Lähde oli tärkeä pääkaupunkiseudun kriisivesivarantona.

- Se oli pääkaupunkiseudun lähin pohjavesiesiintymä, josta voitiin saada juomakelpoista vettä, jos Päijännetunnelille tapahtuu jotain.

Arvioiden mukaan pohjavesialueelta olisi riittänyt juomavettä jokaiselle asukkaalle 1-2 litraa vuorokaudessa.

Salkinoja-Salonen on nähnyt Tuus-Lähteen vedestä tehnyt analyysit ja toteaa, että ne osoittavat kiistatta, että veteen on joutunut bensiiniperäisiä yhdisteitä.

- Siellä oli korkeaoktaanisen bensiinin nakutuksen estoaineita kaksi kappaletta.

Muut löydökset olivat peräisin dieselöljystä ja moottoriöljystä.