Pitkässä seurantatutkimuksessa ilmeni, että niin sanotut hiljaiset sydänkohtaukset kolminkertaistavat myöhemmän sydänkuoleman todennäköisyyden.

Piirroskuva sydämestä ja verisuonesta suurennoksena.

 

Sydänkohtauksessa verisuoni tukkiintuu osittain tai kokonaan.

 

Noin 45 prosenttia sydänkohtauksista ei aiheuta ilmiselviä oireita – rintakipua, hengenahdistusta ja kylmää hikeä – ja ne havaitaan yleensä vasta jälkikäteen sydänsähkökäyrässä, jos ollenkaan.

Oireettomuudesta huolimatta nämä niin sanotut hiljaiset sydänkohtaukset voivat olla merkki hengenvaarasta, kertoo tuore yhdysvaltalaistutkimus, joka on lajissaan poikkeuksellisen laaja.

Wake Forestin yliopistossa seurattiin lähes 9 500:aa keski-ikäistä miestä ja naista, jotka olivat vuodesta 1987 asti mukana valtimonkovettumatautiseurannassa. Vajaan yhdeksän vuoden aikana 386 ihmistä sai sydänkohtauksen, jonka oireet olivat tunnistettavissa, ja 317 hiljaisen sydänkohtauksen.

Tukijat havaitsivat, että hiljainen sydänkohtaus kolminkertaisti sydänkuoleman todennäköisyyden. Muiden syiden aiheuttama kuolleisuus kasvoi 34 prosenttia.

Naisilla miehiä suurempi kuolemanriski

Hiljaisia sydänkohtauksia on enemmän miehillä kuin naisilla, mutta naisille ne aiheuttavat suuremman kuolemanvaaran.

Naisten lisäksi suurimpaan riskiryhmään näyttävät kuuluvan mustat. Tutkimuksen otanta saattoi kuitenkin olla liian pieni, jotta tämä havainto olisi varma, tutkijat sanovat.

Selville saatua hiljaista sydänkohtausta tulisi hoitaa samalla tavoin kuin oireita aiheuttanutta kohtausta, painottaa tutkimuksen johtaja Elsayed Z. Soliman. Myös ehkäisevät keinot ovat hänen mukaansa samat: tupakoinnin lopettaminen, painon pudottaminen ja liikunnan lisääminen.

Tutkimus on julkaistu American Heart Association -järjestön Circulation-lehdessä.