Katunäkymä Delhissä.

 

Onko liikunta aina hyväksi? Hyvin saastuneissa kaupungeissa se riippuu liikunnan kestosta, New Scientist muistuttaa.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kävely ja pyöräily ovat hyväksi terveydelle. Erityisen saastuineissa paikoissa pitkäkestoinen liikunta kuitenkin lisää sydänsairauksien ja keuhkosyövän riskiä. Kun liikkuessa hengittää kovemmin, myös enemmän likaista ilmaa päätyy keuhkoihin.

Cambridgen yliopiston tutkijat vertasivat liikunnan vaikutuksia elinajanodotteeseen useissa maailman suurkaupungeissa. Lähes kaikkialla kävelyn ja pyöräilyn terveyshyödyt vain kasvavat, kun niitä harrastaa enemmän.

Näin ei kuitenkaan ollut Intian Delhissä, Pakistanin Karachissa eikä Qatarin Dohassa, jotka kuuluvat maailman saastuneimpiin kaupunkeihin.  Delhissä pyöräily on terveellistä vain, jos sitä tekee korkeintaan viisi tuntia viikossa.

Jos Delhissä pyöräilee yli viisi tuntia viikossa, ilmansaasteiden aiheuttamat haitat peittoavat liikunnan terveyshyödyt. Tämä tarkoittaa esimerkiksi puolen tunnin työmatkapyöräilyä suuntaansa viisituntisessa työviikossa.

Delhin kaltaisissa Aasian suurkaupungeissa on paljon esimerkiksi polkupyörälähettejä. Heidän terveyttään saasteisessa kaupungissa pyöräily rasittaa erityisesti.