Rauhoitettu ahma tappaa pedoista eniten poroja vuosittain ja poroelinkeino onkin pyrkinyt saamaan ahmanpyynnin takaisin Suomeen. Maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Jussi Laanikari ei kuitenkaan usko ahmanpyynninkään vaikuttavan porotalouden vahinkomääriin.

Ahma

 

 

Ahma on suurpeto, joka tappaa eniten poroja vuosittain.

Rauhoitettua ahmaa ei ole kuitenkaan saanut pyytää Suomessa yli 30 vuoteen. Poroelinkeino on pyrkinyt saamaan ahmanpyynnin takaisin, mutta vieläkään pyyntiin ei ole lupia herunut.

"Iso lupamäärä ei kestä valitusprosessia"

Maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Jussi Laanikari kertoo, että maatalousministeri ja ministeriö päättävät ensi syksynä, kuinka ahma-asetuksen ja pyyntilupien kanssa edetään. Jos ahma-asetusta päätetään viedä eteenpäin, se menee ensin lausuntokierrokselle.

Vaikka tulevaisuudessa porovahinkoja aiheuttaneita ahmoja saisikin tappaa, Laanikari ei usko, että sillä olisi vaikutusta petovahinkolukuihin.

 

Jussi Laanikari

 

Jussi Laanikari

 

– Kun on kyse uhanalaisesta eläimestä, tulee laki vastaan. En oikeasti usko siihen, että se määrä joka tultaisiin myöntämään, niin sillä olisi juurikaan merkitystä näiden vahinkojen kokonaiskertymälle.

– Ei voitaisi lähteä ainakaan millään suurella määrällä lupia myöntämään. Se on poliittisesti aika vaikea paikka. Tämmöiset luvathan joutuvat välittömästi kanteluiden ja valitusten kohteeksi. En usko, että iso määrä kestää myöskään sitten valitusprosessia. Pienellä määrällä voitaisiin tietenkin aloittaa, mutta se on poliittisen päätöksenteon ratkaistava, että lähdetäänkö siihen, pohtii ylitarkastaja Jussi Laanikari.

Ahmavahingot nousussa edelleen

Vaikein vuosi porotalouden petovahinkojen kannalta oli vuosi 2013, jolloin ahman tappamia poroja löydettiin yli 3 500.

Vuonna 2015  ahma tappoi 2 100 poroa. Karhu ja ilves taas tappoivat yhdessä noin 1 900 poroa. Tänä vuonna ahman aiheuttamien petovahinkojen uskotaan jälleen kasvavan.

Nykytilanteessa karhua saa pyytää poronhoitoalueella syksyisin tietyn kiintiön verran. Ilvekselle myönnettiin viime syksynä poronhoitoalueelle 11 kannanhoidollista poikkeuslupaa. Myös porovahinkoja aiheuttaneille susille myönnetään pyyntilupia.