maanantai, 23. toukokuu 2016

Ruotsalainen sauna kalpenee jytyhelteelle – Intiassa tehtiin uusi lämpöennätys

 

Intiassa rikottiin perjantaina 20. toukokuuta maan mitatun historian lämpöennätys, Phys.org kertoo. Phalodin pikkukaupungissa pohjoisessa Rajasthanin osavaltiossa mitattiin 51 celsiusasteen lämpötilä. Intian edellinen lämpöennätys on 60 vuoden takaa.

Intiassa kuolee vuosittain kuumuuteen vähintään satoja ihmisiä. Touko- ja kesäkuu ovat yleensä kuumimmat kuukaudet. Viime viikolla Intian länsi- ja pohjoisosiin saapui erityisen ankara helleaalto, ja myös pääkaupungissa Delhissä mitattiin 47 celsiusasteen lukemia. Muun muassa eläintarhojen eläimille tarjottiin kylmiä kylpyjä niiden menehtymisen estämiseksi.

Noin 25 miljoonan asukkaan Delhin sähkönkulutus ampaisi torstaina 19. toukokuuta ennätyssuureksi, kun kotitaloudet, joissa on ilmastointi, säätivät jäähdytysjärjestelmät entistä kovemmalle. Vuorossa oleville poliiseille annettiin ylimääräistä nesteytystä juotavan liuoksen muodossa ja viilennyshuiveja, jotka sisälsivät vettä absorboivia kiteitä.

Delhin sairaaloissa on hoidettu viime päivinä erityisen paljon lämpöhalvauspotilaita ja monien osavaltioiden viranomaiset ovat ohjeistaneet kouluja aloittamaan kesälomat tavallista aiemmin lämpöaallon vuoksi.

On tavanomaista, että Pohjois-Intiassa koetaan noin 40 celsiusasteen lämpötiloja touko-kesäkuussa. Noin 50 asteen lämpötilat ovat kuitenkin epätavallisia.

Siinä missä Suomessa pannaan merkille 25 celsiusasteen helleraja, julistetaan Intiassa lämpöaalto silloin, kun jollain alueella lämpötila nousee vähintään 45 celsiusasteeseen tai vähintään viisi astetta korkeammaksi kuin alueella edellisvuosina keskimäärin. Vuoden 2015 lämpöaallon arvioidaan tappaneen noin 2400 intialaista.

Intia on nyt pahimmassa vesikriisissä vuosikymmeniin. Noin 330 miljoonaa ihmistä eli neljäsosa väestöstä kärsii kuivuudesta arjessaan. Intian kahtena edellisenä monsuunikautena sateet ovat olleet tavanomaista heikompia.

Täksi vuodeksi monsuunikaudelle on ennustettu tavanomaista runsaampia sateita. Tämä tuo toivoa myös Intian maataloudelle, jossa työskentelee noin 60 prosenttia Intian työvoimasta.

Monsuunin ennustetaan alkavan eteläisessä Keralan osavaltiossa kesäkuun 7. päivänä, kuusi päivää keskimääräistä myöhemmin. Tämän jälkeen sateet pyyhkäissevät maan yli pohjoiseen kuten tavallisesti.

Kuivissa ja kuumissa olosuhteissa saataneen siis kärvistellä pohjoisessa vielä yli parin viikon ajan. Pohjoisissa, vuoristoisissa Uttarakhandin ja Himachal Pradeshin osavaltioissa riehuu metsäpaloja, joiden leviämistä sää on edesauttanut.