Operaatio on helppo, mutta näyttää karulta. Jopa liki kolme tonnia painavat yksilöt tainnutetaan, niiden sarvi sahataan pois ja eläin lääkitään. Ilman operaatiota riski on suuri sille, että salametsästäjät tappavat sarvikuonon: sarvesta maksetaan jopa yli 130 tuhatta euroa kappaleelta.

Video: Sarvikuonon sarvi sahataan
 

 

Sarvikuonojen sarvet aiotaan sahata pois kaikilta eteläafrikkalaislta sarvikuonoilta.

 

CBS:n kirjeenvaihtaja Debora Patta kävi Etelä-Afrikassa, Phindan suojelualueella kuvaamassa sahausoperaation. Myös muilla maan suojelualueilla aiotaan sahata sarvet pois sarvikuonoilta.

– Viime vuosien aikana olemme tulleet käännekohtaan Etelä-Afrikassa. Eläimiä kuolee enemmän kuin niitä syntyy. Joten laji kuolee sukupuuttoon, jos jotain radikaalia ei tehdä, kertoi pääriistanvartija Simon Naylor.

Sarvikuonon tainnuttaminen on tarkkaa hommaa, sillä yliannostus voi tappaa eläimen. Mutta muuten sahaaminen käy ketterästi, eikä se satu eläimeen. Eläinlääkäri Mike Toft vertaa sitä kynsien hiomiseen.

– Näkisin mieluummin tämän pikku kaverin pystyssä parin vuoden kuluttua kuin jossain ojassa ylösalaisin ja kuolleena siksi, että salametsästäjät ovat napanneet sen sarven. Joten minulle tämä on helppo juttu, sanoi Toft.

Sahauksen jälkeen eläimen sarventyngät suihkutetaan violetilla puhdistusaineella ja sille annetaan nukutteen vastalääke.

Rikollisjärjestöt maksavat sarvikuonon sarvesta jauhetusta jauheesta tähtitieteellisiä summia. Jauhe on erityisen suosittua Vietnamissa, jossa uskotaan – virheellisesti – sen parantavan krapulan, impotenssin ja jopa syövän.

Toft on tehnyt ruumiinavauksen jo parille sadalle sarvikuonolle. Maassa tapetaan joka päivä kolme sarvikuonoa. Kaikkiaan Afrikassa arvioidaan olevan pensassarvikuonoja ja isosarvikuonoja yhteensä noin 25 000 yksilöä.