Suomalainen teknologiayritys Reaktor käyttää tänä vuonna laukaistavassa satelliitissaan korkean tason ohjelmointikieliä, minkä ansiosta miljoonat ihmiset pystyvät kehittämään satelliitin ohjelmistoa.

Satelliiteissa on käytetty perinteisesti ohjelmointikieliä, joita osaa joitakin tuhansia ihmisiä maailmassa. Nyt luku voi tuhatkertaistua, kun Reaktor laukaisee syksyllä Suomen ensimmäisenä kaupallisena toimijana satelliitin kiertoradalle.

– Jos aiomme kehittää tilannekuvaa maapallosta ja sen kautta elämänlaatuamme täällä, meidän on saatava ohjelmistoalan ammattilaiset mukaan avaruusteknologian kehittämiseen, sanoo Reaktorin avaruusohjelmasta ja robottiliiketoiminnasta vastaava johtaja Juha-Matti Liukkonen yhtiön tiedotteessa.

Reaktorin nanosatelliittiin on tarkoitus asentaa muun muassa Node.js-ajoympäristö. Tällöin satelliitin toiminnallisuuksia hyödyntäviä sovelluksia voidaan ohjelmoida käyttäen javascriptiä, joka on yksi tämän hetken suosituimmista ohjelmointikielistä.

Satelliittia voi käyttää vastedes web-palveluista tuttujen kehitystyökalujen avulla. Sovelluskehittäjän ei tarvitse olla perehtynyt satelliitti- tai avaruusteknologioihin vaan Reaktorin kehitysympäristö tarjoaa selkeän ja dokumentoidun rajapinnan satelliittiin ja sen instrumentteihin.

– Perinteisesti jokainen ohjelmisto on rakennettu vain tiettyä tehtävää varten. Tehtävän jälkeen niistä on tullut turhia. Meidän tavoitteenamme on paitsi pystyä päivittämään satelliitin ohjelmistoa sen ollessa avaruudessa mutta myös pidentää kerran luotujen ohjelmistojen elinikää tehtävästä toiseen, Liukkonen sanoo.

Reaktor Hello World on Suomen ensimmäinen kaupallinen satelliitti ja kolmas suomalainen nanosatelliitti Aalto-1:n ja Aalto-2:n jälkeen. Aalto-yliopisto on ollut mukana myös Reaktor Hello Worldin kanssa.

Reaktorin tavoitteena on kehittää avaruusteknologiasta liiketoimintaa ja palveluja. Yritys keskittyy nanosatelliittien ohjelmistokehitykseen.