Tähän aikaan vuodesta siili tarvitsee ihmisen ruoka-apua, mutta maito ei sen herkälle vatsalle sovi.

 

Siilit lähtevät liikkeelle illan hämärtyessä. Ne löytävät ruokapaikan pitkänkin matkan päästä.

 

Siilit lähtevät liikkeelle illan hämärtyessä. Ne löytävät ruokapaikan pitkänkin matkan päästä.

Ennen vanhaan siilille tavattiin viedä illansuussa lautasellinen maitoa tai kermaa, ja moni mieltää maidon edelleen siilin ravinnoksi. Siili on kuitenkin laktoosi-intolerantikko ja voi saada maidosta vakaviakin vatsavaivoja.

"Tapa lähti joskus maaseudulta, kun navetan ulkopuolelle jätettiin kissoja varten maitolautanen. Talvihorroksesta heränneet siilit olivat usein niin nälkäisiä, että ne suunnistivat samalle lautaselle, vaikka maito ei niiden luonnollista ravintoa ollutkaan", sanoo siilin suojelusta ja hoidosta kirjan kirjoittanut Tiina Kinnunen.

Hän myös ylläpitää Siili kiikarissa -verkkosivustoa.

Vaikka maito on kiellettyjen listalla, siili tarvitsee ihmisen ruoka-apua etenkin tähän aikaan vuodesta. Talvihorroksen jälkeen siili on usein niin heikko, ettei se saa tarpeeksi ravintoa ilman ihmisen apua.

Kinnunen suosittelee jättämään pihalle esimerkiksi lemmikkien purkkiruokaa tai liotettua kuivaruokaa, vaikka siilejä ei vielä pihapiirissä olisi näkynytkään.

"Siilit löytävät ruokintapaikan pitkänkin matkan päästä."

Siilit lähtevät liikkeelle illan hämärtyessä, joten paras ruokinta-aika on illalla kahdeksan ja yhdeksän välillä. Kinnunen suosittelee ruokkimaan siilit aina samaan aikaan.

"Siilit oppivat ruokinta-ajan hyvin nopeasti. Silloin ne voivat iltaisin alkaa kerääntyä odottelemaan aterian ilmestymistä."

Jos pihalla vierailee useita siilejä, ruokintapaikkoja kannattaa laittaa eri kohtiin. Jos siilit käyvät samalla ruokakupilla, ne voivat tartuttaa toisiinsa erilaisia tauteja, suolistotulehduksia ja loisia.

Yleensä kesäkuun tienoilla siilit alkavat itse löytää luonnosta tarpeeksi ravintoa, mutta juomavettä ne eivät aina löydä riittämiin.

Luonnossa siilit syövät muun muassa etanoita, hyönteisiä ja rottien poikasia, minkä takia ne ovat moneen pihapiiriin hyvin tervetulleita vieraita.