Saimaalaisella rantakalliolla pitkin kevättä pötkötelleen norppakaksikon karvanvaihto alkaa olla siinä vaiheessa, että elikot viettävät yhä harvemmin aikaa kuivalla maalla. Siitä huolimatta norppien elämää kurkkii päivittäin yli 50 000 katsojaa.

Saimaannorppa.

 

 

Saimaannorpat Siiri ja Pullervo käyvät entistä harvemmin rantakalliollaan. Ilmeisesti eläinten karvanvaihto on sinä vaiheessa, ettei niiden enää tarvitse olla kuivalla maalla.

– Pikkuhiljaa karvanvaihto alkaa kääntyä loppusuoralle. Se saattaa olla yksi syy, mutta varmuudella me emme voi tietää, minkä takia Siiri ja Pullervo eivät ole siinä enää niin paljoa viihtyneet, kertoo luonnonsuojelujärjestö WWF:n tiedottaja Joonas Fritze.

Karvanvaihdon jälkeen norpat viettävät valtaosan ajasta vedessä. Kuivalle maalle ne kömpivät vain yöaikaan.

Kahden miljoonan katselukerran haamuraja lähestyy

WWF:n norppalive-kameran kautta norppien köllöttelyä on katsottu jo 1,7 miljoonaa kertaa. Nyt toiveena on saada kahden miljoonan katselukerran raja puhki.

– Miljoona paukkui rikki jo joku aika sitten. Ja edelleen se kiinnostaa. Nyt luvut kasvavat tasaisella yli 50 000 katselukerran päivävauhdilla ja nyt luku on 1,7 miljoonaa.

– Pikkuhiljaa sitä voisi alkaa toivoa, että se kahden miljoonan haamuraja saattaisi vielä rikkoutua.

Näin koviin lukuihin ei uskonut kukaan.

– Toki uskoimme, että tästä saattaisi tulla jonkinlainen pieni hitti ja ihmisiä saattaisi kiinnostaa näin upean ja uhanalaisen eläimen näkeminen omin silmin. Mutta emme me tämmöisiin lukuihin missään nimessä osattu uskoa.

WWF:llä on lupa pitää kameroita norppakalliolla kesäkuun loppuun, mutta näillä näkymin kamera haetaan pois paikalta muutaman viikon kuluessa.

Uhanalaisia saimaannorppia on arvion mukaan 320 yksilöä. Vielä 1970- ja 1980-lukujen taitteessa niitä oli jopa 200 vähemmän.