Ilmajoella on koettu iloinen perhetapahtuma. Larva-Jussilan hevostilalla on syntynyt varsakaksoset. Tamma ja molemmat varsat voivat nyt hyvin. Tapahtuma on poikkeuksellinen, sillä yleensä toinen varsoista kuolee tai pahimmassa tapauksessa kaikki kolme menehtyvät.

Video: Kaksosvarsat Larva-Jussilan hevostallilla Ilmajoella.
 
 
Kaksosvarsat Sisu ja Voima telmivät pilttuussa Jonserilla-emänsä kanssa. Tilan emäntä Riikka Takaneva on huolehtinut varsojen hyvinvoinnista melkein yötä päivää. Video: Mirva Ekman / Yle

Ilmajoella on saatu todistaa harvinaista perhetapahtumaa. Larva-Jussilan hevostilalla on syntynyt varsakaksoset. Sisuksi ja Voimaksi nimetyt varsat voivat nyt hyvin ja ovat noin puolitoista viikkoa vanhoja.

Isompi, Voima, nousi synnytyksen jälkeen heti jaloilleen ja hamusi emätamman nisiä. Heiveröistä Sisua syötettiin ensimmäiset päivät tuttipullosta ympäri vuorokauden ja joka toinen tunti. Siinä urakassa isäntäperhe tarvitsi ja myös sai ystävien ja eläinlääkärin apua.

Kaksoset syntyivät maanantaina 25. toukokuuta. Torstaina Sisu yritti ensimmäisiä pieniä imuja nisältä, mutta silloin se piti vielä auttaa pystyyn. Lauantai-aamuna odotti sitten yllätys.

– Sisu oli jaloillaan ja itse nisällä. Se oli kyllä liikutuksen hetki, melkein onnen kyyneleet vierähtivät poskelle. Viikon työ oli vihdoin tuottanut tulosta, kertoo kiitollisena hevostilan emäntä Riikka Takaneva.

 

Larva-Jussilan tilan varsat. Hieman yli viikon ikäisinä - Sisu vasemmalla ja Voima keskellä. Oikealla näkyy tamma Jonserilla.

 

Larva-Jussilan varsat hieman yli viikon ikäisinä. Sisu vasemmalla ja Voima keskellä. Oikealla näkyy tamma Jonserilla.

 

Voima ravurina ja Sisu lemmikkinä

Jonserilla-tamma saa emännältä myös kiitosta.

– Se synnytti itse ja on huolehtinut varsoistaan tunnollisesti. Luonteeltaan se on rauhallinen ja äidillinen tyyppi. Vaikka se on samassa pilttuussa varsojen kanssa, niin se on antanut meidän ihmisten touhuta ja auttaa Sisua. Annan täydet kymmenen pistettä, kiittelee Takaneva.

– Muut tilan tammat eivät olisi selvinneet näin hyvin kaksosista, Takaneva uskoo.

Takaneva ennakoi, että Voimasta kasvaa vielä vahva kilparavuri.

– Sisusta saattaa tulla sellainen "mummon mussukka" ja kaikkien lemmikki. Jo nyt se on sitä, naurahtaa Takaneva.

Hevostaloudessa kaksoset muodostavat ison riskin

Kaksostiineys on aina ongelmallista niin tammoille kuin varsoillekin. Tamman istukka on niin pieni, ettei kahden varsan kehittyminen yleensä onnistu. Istukka ei ruoki kunnolla kahta sikiötä ja tilaakin on liian vähän.

– Kaksoistiineys on tammalle iso riski, joka monesti päättyy huonosti. Kaksosista toinen yleensä menehtyy ja pahimmassa tapauksessa kaikki kolme saattavat menehtyä synnytyksen aikana, selventää Kallelan Oriaseman eläinlääkäri Kaisa Nivola Uudestakaupungista.

Tilastoja suomenhevosten kaksoistiineyksistä ei ole. Nivola kuitenkin arvio, että sikiöistä 10-15 prosenttia on kaksosia.

– Näistä puolet häviää itsestään ja toisen puolen eläinlääkärit poistavat noin kolmen viikon ikäisinä ultratutkimusten jälkeen.

Larva-Jussilan tilalla huomattiin, että Jonserilla on tulossa kaksoset. Hevostalouskielellä ilmaistuna – eläinlääkärin toimesta toinen "puristettiin" pois.

– Kyseessä oli kolmoset tai sitten Sisun elämänvoima oli niin suurta, että se päätti syntyä, sanoo ensisäikähdyksestä selvinnyt ja tyytyväinen Riikka Takaneva.