Jupiterin Europa-kuu Nasan kuvaamana.

 

Jupiterin kuuta Europaa peittää kilometrejä paksu jääpanssari, jonka alla on kuitenkin jopa sata kilometriä syvä sula meri. Saksalaistutkijat tekoälyn tutkimuskeskus DFKI:ssä kehittävät paraikaa Leng-sukellusvenettä ja siihen kuuluvia varusteita sukeltamaan Europan mereen, NyTeknik kertoo. Ajatuksena on myös elämän merkkien etsiminen.

Jättiläisplaneetta Jupiteria kiertää 67 kuuta, joista Europa herättää tällä hetkellä eniten mielenkiintoa mahdollisen elämän kannalta. Europa on niin kaukana Auringosta, että sen pinta on monen kilometrin syvyydeltä jäässä. Tutkijat olettavat kuitenkin, että sen valtameren pohjalla voi olla kuumia lähteitä, joiden mereen pulpauttelemat mineraalit voisivat ruokkia jonkinlaisia elämänmuotoja.

Sukkula, jonka kyydissä Leng-sukellusvene lähtisi kohti Europaa, on nimeltään Toredo. Se varustetaan sulatusporaustekniikalla, jonka avulla se pääsisi Europan jääkuoren läpi mereen asti.

Meren pohjaan Leng etenisi yksin ilman Toredoa. Radiosignaalien kulku Maasta Europan meren pohjaan kestäisi 33-53 minuuttia, mikä on liian pitkä aika sukellusveneen toimivaksi ohjaamiseksi. Siksi Lengin pitää suunnistaa itse, ja se varustetaan erilaisilla navigointiantureilla, esimerkiksi sellaisilla jotka käyttävät ääntä paikannukseen.

Lengin täytyy itse löytää takaisin Toredon luo siirtääkseen keräämänsä datan ja saadakseen lisää energiaa. Ennen matkaan lähettämistä parivaljakkoa testataan Maassa mahdollisimman vastaavissa olosuhteissa esimerkiksi Arktiksella.