Jari Ylioja kuvasi tornadon hyvin läheltä Dodge Cityn alueella 24.5. Kuvaa klikkaamalla pääset Yliojan julkaisemaan videoon Youtubessa.
 

Suomalainen Jari Ylioja on onnistunut kuvaamaan Yhdysvalloissa hyvin läheltä voimakkaan tornadon. Video tapauksesta on juuri julkaistu Youtubessa.   

Vastaavanlaista videota ei suomalainen ole tiettävästi aiemmin kuvannut. "Parhaat chaset [myrskyjahdit], joita olen tehnyt", summaa Ylioja neljä päivää sitten kuvatun videon antia.

Ylioja on maamme tunnetuin myrskybongausaktiivi ja Ursan Taivaanvahti-havaintopalvelun moderaattori. Hän on paraikaa Yhdysvalloissa rajuilmoja metsästämässä. 

Videolla näyttäytyy ensin tien vasemmalla puolella oleva elinvoimainen tornado, jota lähemmäs seurue ajaa. Saman päivän iltahämärän laskeutuessa Ylioja kuvaa vielä etäämpää toisen tornadon viimeiset vaiheet ennen kuin se nousee ylös maasta.   

Ylioja on käynyt viime vuosina toistuvasti myrskybongausmatkoilla Yhdysvaltain eteläosissa ja keskilännessä. Hän tekee yhteistyötä kokeneiden amerikkalaisten myrskyharrastajien kanssa, jotka ajavat hyvin harvoin näin lähelle tornadoa.

Tässä tapauksessa lähestyminen oli mahdollista, koska vallitsee päivänvalo, tie on ruuhkaton ja kohteeseen kuitenkin jää riittävä etäisyys.