Mäntsäläläinen Mirka Kuvaja asui uudessa asunnossaan kolmen kuukauden ajan tietämättä, että hänen makuuhuoneessaan majaili myös entisen asukkaan kuningaspyton.

Kuvaja muutti Hemmo-kissansa kanssa Mäntsälän keskustaan tammikuussa. Elämä uudessa, 66-neliöisessä kerrostalokaksiossa sujui normaalisti, vaikka Hemmo käyttäytyikin välillä oudosti.

Muutama viikko sitten kissa oli herättänyt Kuvajan riehumalla makuuhuoneessa aamuyöllä. Kun nainen ihmetteli kissansa käytöstä, kissa jähmettyi paikoilleen ja jäi tuijottamaan sängyn alle tiiviisti.

– Yritin rauhoitella kissaa, mutta se säikähti aivan älyttömästi, kun koskin siihen, Kuvaja muistelee.

Aamulla sängynalustan tarkistanut Kuvaja päätteli kissan vain leikkineen lattialla lojuneiden lelujen kanssa, eikä jäänyt miettimään välikohtausta sen pidempään. 

Säikähdettyään kissa tuntui välttelevän makuuhuonetta, eikä enää tullut Kuvajan kanssa nukkumaan, kuten sillä oli ollut aiemmin tapana.

Lipaston ja maton välissä loikoili pyton

Kissan erikoinen käytös sai selityksen vain muutaman päivän kuluttua, lauantaina 16. huhtikuuta, kun Kuvaja oli imuroimassa makuuhuonettaan.

Lipaston ja maton välissä loikoili itsensä kerälle kiertänyt kuningaspyton. Näky oli niin erikoinen ja yllättävä, että Kuvajalla meni hetki hahmottaa, mistä on kyse. Todellisuus iski kuitenkin pian.

– Pieni paniikkihan siinä tuli. Soittelin pitkin poikin kaikkialle ja yritin selvitellä, että miten saisin käärmeen ulos asunnosta. En aluksi edes tiennyt, mikä käärme se on.

– Minua pelotti, että jos se käärme hyökkää, kun en tiennyt niistä yhtään mitään. Eniten jännitti se, kun en tiennyt mistä se on tullut tai kauanko se on ollut asunnossa. Epätietoisuus oli kaikista pahinta, Kuvaja kuvailee.

Nainen soitti ensin äidilleen, joka ei meinannut uskoa tyttärensä kertomusta.

– Hän sanoi, että heko heko, mikä juttu tämä on olevinaan, että keksi parempi. Hän ajatteli, että olen ruinaamassa kyytiä hänen luokseen, sillä olimme jo aiemmin sopineet, että menen kylään viikonloppuna.

Entinen vuokralainen tiesi käärmeensä kadonneen

Kuvaja sai äitinsä lopulta vakuutettua ja otti tämän kehotuksesta yhteyttä myös vuokranantajiinsa, jotka suhtautuivat käärmetarinaan vähintään yhtä epäilevästi kuin äiti.

– Hekään eivät meinanneet uskoa sitä millään, mutta sitten he alkoivat miettiä, että voisiko käärme olla entisen asukkaan. He olivat nähneet asunnossa kuivan terraarion tai vastaavan.

Vuokranantajat yrittivät tavoitella entistä vuokralaista, mutta hän ei vastannut yhteydenottoihin. Kuvaja sai henkilön lopulta kiinni kirjoittamalla Facebook-päivityksen, jossa hän kyseli käärmeen omistajan perään. 

Viesti oli tavoittanut asunnon entisen vuokralaisen, joka vastasi Kuvajan kyselyyn seuraavana päivänä.

Kuvaja ihmettelee käärmeen omistajan käytöstä. Hän oli ollut tietoinen kadonneesta käärmeestä jo silloin, kun hän muutti asunnosta pois, mutta hän ei ollut kuitenkaan ilmoittanut asunnossa lymyilevästä matelijasta vuokranantajalle.

– Se on minusta todella vastuutonta toimintaa. Ei minun vuokrasopimuksessani lue, että asunto saattaa sisältää käärmeitä, Kuvaja päivittelee.

Käärmeen omistaja vakuutti Kuvajalle, että asunnosta ei löydy lisää yllätyksiä ja pahoitteli tapahtunutta. 

"Siellä on vain jollain jäänyt putki päälle"

Mäntsälän pelastuslaitoksen miehet kävivät korjaamassa pytonin asunnosta jo samana päivänä, kun kolme kuukautta asunnossa piileskellyt käärme paljastui.

Myös he olivat suhtautuneet Kuvajan kertomuksiin varauksella saatuaan tiedon käärmeestä. Epäilykset karisivat kuitenkin pian, kun he saapuivat asunnolle ja vastassa olikin elävä kuningaspyton. 

– He olivat aluksi vähän ihmeissään ja kertoivat puhuneensa keskenään, että siellä on vain jollain jäänyt putki päälle ja että nyt on liskodiskot käynnissä.

Käärme otettiin kiinni ja se toimitettiin Mäntsälän paloasemalle, mistä paikallisen eläinklinikan työntekijät lopulta noutivat sen. 

Kuvaja on jo uskaltanut palata asuntoonsa ja kertoo, että käärmeen kohtaaminen ei aiheuttanut sen suurempia traumoja. Myös Hemmo-kissa on rentoutunut sen jälkeen, kun ylimääräinen asukas häädettiin. 

– Nyt Hemmo vain nukkuu kaiket päivät ja on tosi rentona. Se on paljon rauhallisempi ja hengailee makuuhuoneessa vanhaan tapaansa.