Ilmatieteen laitos on hankkinut miehittämättömän veden alla toimivan laitteen merentutkimusta varten. Slocum G2 -liidin on suunniteltu toimimaan kauko-ohjatusti matalilla merialueilla. Laite voi sukeltaa aina 200 metrin syvyyteen.

Liidin vedessä.

 

Liidin mittaa meren vesirungon fysikaalisia ja biologisia ominaisuuksia sukeltaessaan ohjelmoitua reittiä vedenpinnan alla.

 

Ilmatieteen laitos on saanut käyttöön Slocum G2 -liitimen, joka on suunniteltu toimimaan kauko-ohjatusti matalilla merialueilla. Laite sukeltaa 200 metrin syvyyteen ja se voi Itämeren oloissa toimia yhtäjaksoisesti jopa kaksi kuukautta.

Vastaavia laitteita on maailmalla jo noin 600, mutta Suomessa pinnan alla toimiva liidin on ensimmäistä kertaa käytössä.

– Liitimen avulla saamme tietoa, joiden avulla voidaan parantaa merimalleja. Mallien avulla pystytään ennustamaan esimerkiksi merivirtojen muutoksia ilmaston lämmetessä, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Kimmo Tikka.

Ainahan on se vaara, että se ei tulekaan takaisin.

– Kimmo Tikka

Liidin voidaan laskea veteen tavallisesta veneestä. Laitteen kulkua valvotaan ja ohjataan satelliittien välityksellä. Pinnalla käydessään laite ottaa säännöllisesti yhteyttä ohjaajaan.

Nyt käyttöön otettu Slocum G2 -liidin maksaa  200 000 euroa.

Toimii vedenpaineella

Nyt käyttöön otettu laite toimii nerokkaasti vedenpaineen avulla. Laitteen noustessa kohti pintaa kääntää se vedenpaineen vaikutuksesta nokan kohti pohjaa ja näin liitää eteenpäin. Nopeus on patikkamiehen päivämatkan luokkaa, 0,5 solmua tunnissa eli 20–25 kilometriä vuorokaudessa.

Ensimmäisen koeajon perustella laite toimii hyvin Suomen vesillä.

– Kaikki on mennyt suunnitellusti, laite toimii kuten pitääkin, Tikka iloitsee.

Seuraava vedenalainen tutkimusmatka on suunnitteilla Selkämerelle. Sitä ennen liitimen käyttöä harjoitellaan järvessä. Tikan mukaan huippuja ei vielä oteta liitimestä irti, syvimmät merimontut saavat toistaiseksi olla tutkimusretkiltä rauhassa.

– Ainahan on se vaara, että se ei tulekaan takaisin, Tikka sanoo.

Käytännössä se on epätodennäköistä, sillä liidin on varustettu paikantimella.