Uusi kovakuoriaislaji on vajaan sentin pitkä ja löytyi Parikkalasta. Tunnistusapua jouduttiin hakemaan ympäri maailmaa.

 

Glischrochilus tremulae.

 

Suomenkielistä nimeä tällä kirjavalla ja paljain silmin helposti havaittavalla kuoriaisella ei vielä ole, mutta haapamäihiäinen on vahva ehdokas.

 

Turun yliopiston eläinmuseon vieraileva tutkija Tom Clayhills löysi uuden punamustan kiiltokovakuoriaislajin. Uusi kovakuoriaislaji on noin 0,5 senttimetriä pitkä ja se sai nimekseen Glischrochilus tremulae.

– Suomenkielistä nimeä tällä kirjavalla ja paljain silmin helposti havaittavalla kuoriaisella ei vielä ole, mutta haapamäihiäinen voisi olla hyvä vaihtoehto, Clayhills ehdottaa.

Clayhills löysi ensimmäisen uutta lajia edustavan yksilön Parikkalasta tutkiessaan Kaakkois-Suomen kovakuoriaislajistoa. Samoilla apajilla oli myös Helsingin yliopiston Lammin biologisen aseman tutkimusassistentti Jussi Vilén.

Kotimaan koppakuoriaiset syynissä

Parivaljakko alkoi kartoittaa kovakuoriaisia vuonna 2009 Lappeenrannan ja Joutsenon alueella. Erityisesti koluttiin hakkuualueiden ja niiden reunojen haapoja ja koivupökkelöitä. Vuonna 2012 he laajensivat kartoituksia Parikkalan puolelle, vaikka tutkimusten pääpaino oli yhä Joutsenon Kuurmanpohjan alueella.

Tutkijat pyydystivät puunrungoilla liikkuvia kovakuoriaisia niin sanotun risti-ikkunaloukun avulla. Koppisloukusta löytyikin kymmeniä uusia kovakuoriaisia. Pian selvisi, että yksilöt edustivat tieteelle aikaisemmin tuntematonta lajia. Tunnistusapua haettiin aina Italiaa  ja Yhdysvaltoja myöten. 

Turun yliopiston erikoisalaa

Nyt löydetyn uuden lajin tieteellinen kuvaus ilmestyi hiljattain Insect Systematics and Evolution -julkaisusarjassa.

Turun yliopiston eläinmuseo on jo kymmeniä vuosia erikoistunut tieteelle tuntemattomien lajien etsintään eri puolilla maapalloa. Pääosa on löytynyt trooppisista sademetsistä tai valtamerten saarilta. Suomesta löytynyt uusi kovakuoriaislaji osoittaa, että  aina ei tarvitse lähteä viidakkoon, myös Suomen metsissä piilottelee entuudestaan tuntemattomia lajeja.