lauantai, 7. toukokuu 2016

Syrjinnästä rekrytoinnissa ei sittenkään näyttöä

33660095-1-630x400.jpg

 

Työhaastattelu Miamissa Yhdysvalloissa.

 

Työnantajat eivät pelästy vierasta sukunimeä Yhdysvalloissa.

Mustat ja latinot eivät työllisty Yhdysvalloissa yhtä hyvin kuin valkoiset. Mutta johtuuko se syrjinnästä vai siitä, että valkoisilla on parempi CV?

Vuonna 2004 tehty kokeellinen tutkimus osoitti, että jos hakemuksen lähettäjän sukunimi on mustille tyypillinen, työnantaja ei ota hakijaa edes haastatteluun yhtä todennäköisesti kuin silloin jos nimi on tyypillinen valkoisille. Applied Economics Letters -lehdessä julkaistu tutkimus kuitenkin osoittaa päinvastaista.

Tutkijat toistivat alkuperäisen koeasetelman hieman paranneltuna versiona. He eivät löytäneet eroja sen enempää mustien, latinojen ja valkoisten kuin myöskään miesten ja naisten väliltä.

Missourin yliopiston taloustieteilijä Cory Koedel analysoi työnantajien vastauksia 9 000 fiktiiviseen työpaikkahakemuksen.

Hakijan sukunimet olivat sellaisia, joista voi suurella todennäköisyydellä päätellä, mihin ryhmään hakija kuuluu.

Esimerkiksi Washingtoneista 90 prosenttia ja Jeffersoneista 75 prosentti on Yhdysvalloissa mustia. Hernandez ja Garcia edustivat latinovähemmistöä ja Anderson ja Thompson valkoisia.

Etunimen avulla tutkijat saattoivat tutkia myös seksismiä.

”Työmarkkinat kehittyvät jatkuvasti”, Koedel sanoo.

”Ymmärtääksemme, miksi rotuun ja sukupuoleen perustuvia kuiluja esiintyy markkinoilla, meidän tulee ymmärtää, missä kohtaa nämä erot syntyvät.”

Koedelin analyysin mukaan ei ole juuri näyttöä siitä, että työnantajat syrjisivät rodun tai sukupuolen mukaan seuloessaan ansioluetteloita.