Taiteilijan näkemys tähtijärjestelmästä, jossa valkoinen kääpiö imee materiaa ruskeasta kääpiöstä.
 

Tähtitieteilijät ovat havainneet kaksoisjärjestelmässä tähdestä ruskeaksi kääpiöksi muuttuneen kohteen. Samalla saatiin vahvistus sille, että ruskeat kääpiöt - jotka ovat tähtien ja planeettojen välimuotoja - voivat syntyä myös tähtikannibalismin kautta.

Useimmat ruskeat kääpiöt ovat suutareiksi jääneitä tähtiä. Niiden massa ei ollut riittävä aloittamaan vedyn fuusiota, joka olisi sytyttänyt ne loistamaan. Tutkijat ovat kuitenkin epäilleet, että on olemassa myös toinen tapa ruskean kääpiön muodostumiselle: kaksoistähtijärjestelmät, joissa toinen kumppani syö toista, kunnes se on kuihtunut ruskeaksi kääpiöksi.

"Yrityksistä huolimatta viitteitä kaksioistähtijärjestelmien ruskeista kääpiöistä on löytynyt hyvin vähän", sanoo Juan Venancio Hernández Santisteban, joka osallistui tutkimukseen. "Nyt tuloksemme todistavat, että tähden muodonmuutos ruskeaksi kääpiöksi on itse asiassa mahdollista"

Himmeä tähtijärjestelmä sijaitsee 730 valovuoden päässä. Järjestelmän riistävä osapuoli on valkoinen kääpiö, joka on miljardien vuosien saatossa syönyt pois 90% kumppaninsa massasta. Ruskea kääpiö on nyt kuudenkymmenen Jupiterin massainen ja kiertää valkoista kääpiötä vain 78 minuutin pituisella radalla.

Havainnot tehtiin Chilen VLT-teleskooppilla. Siinä käytettiin instrumenttia, joka pystyy havaitsemaan kerralla valon kirjon infrapunasta ultraviolettiin. Tämä mahdollisti ruskean kääpiön heikon signaalin erottamisen.