Tähtien sota -elokuvissa Millennium Falcon -alus voi matkata valoa nopeammin. Albert Einsteinin mukaan se on mahdotonta.

 

Tähtien sota -filmeissä kapteeni Han Solon ja perämies Chewbaccan alus Millennium Falcon ei piittaa Albert Einsteinin suhteellisuusteoriasta vaan kiitää avaruudessa valoa nopeammin. Valkokankaan ulkopuolella kuitenkin aineen nopeuden ehdoton yläraja on valonnopeus eli 299 792 metriä sekunnissa tyhjiössä.

Tosielämässä ei nykytiedon valossa ole mahdollista rakentaa haastajaa Millennium Falconille. Lähimmäksi sen vauhtia pääsee ionimoottori, jota muun muassa Nasa kehittelee.

Ionimoottori vei Dawn-luotaimen Cerekseen

Nasan NSTAR-ionimoottori käyttää polttoaineenaan ksenon-jalokaasua, ja periaatteessa se pystyy jo pienellä polttoainemäärällä saavuttamaan 145 000 kilometrin tuntinopeuden. Se on silti vain noin promille eli tuhannesosa valonnopeudesta.

NSTAR-ionimoottoria käytetään muun muassa Nasan Dawn-luotaimessa, joka on viime maaliskuusta lähtien tutkinut Marsin ja Jupiterin välissä kiertävää Ceres-kääpiöplaneettaa.

Ionit kiihdyttävät vauhtiin

Moottorin takapäässä oleva sähkökenttä vetää ksenonioneja puoleensa ja kiihdyttää ne yli 100 000 kilometrin tuntivauhtiin.

 

ionmotor.png

  1. Ionimoottorissa on magneettien ympäröimä lieriömäinen kammio. Polttoaineena on vakaa jalokaasu ksenon.
  2. Kammioon johdetaan elektroneja. Ne irrottavat elektroneja ksenonatomeista, joista tulee positiivisesti varautuneita ioneja.
  3. Kammion takapäässä olevat kaksi erivarauksista metalliristikkoa luovat sähkökentän, joka vetää ksenonioneja puoleensa.
  4. Sähkökenttä kiihdyttää ioneja yli 100 000 kilometrin tuntivauhtiin ja sylkee ionit ulos moottorista, jolloin luotain työntyy eteenpäin.

 

Tiede matkii Tähtien sotaa

Tähtien sota -elokuvat ovat inspiroineet tutkijoita kehittämään niin lasertykkejä kuin leijuvia moottoripyöriäkin.