Citykanikantaa voisi periaatteessa harventaa RHD-virusta levittämällä, mutta viranomainen ei lämpene ajatukselle. Kanit kokisivat erittäin kivuliaan kuoleman. Virus on niittänyt kaniuhreja tänä keväänä Helsingissä.

Kani.

 

 

Villikaneja Helsingissä viime aikoina tappanutta virusta on kahta eri tyyppiä. Virus on nimeltään RHD eli rabbit haemorrhagic disease. 

Kanikuolemia havaittiin tänä keväänä aluksi Käpylässä, Paloheinässä ja Torpparinmäessä alueilla.

– Vanhempi virustyyppi on 1980-luvun puolessa välissä Kiinasta Eurooppaan pikku hiljaa levinnyt virus. Toinen tyyppi on vuonna 2010 todettu kakkostyyppi.

– Emme vielä tiedä, kumpi näistä tällä hetkellä Helsingissä on. Niissä on vähän erilainen taudinkuva ja eri-ikäiset yksilöt sairastuvat niiden aiheuttamiin tauteihin, sanoo tutkimusjohtaja Tuija Gadd elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Vanha virustyyppi on erittäin tappava: 80-90 prosenttia sen saaneista kaneista kuolee. Uusi virus tappaa ainakin noin 70 prosenttia tartunnan saaneista.

Jos virus on tehokas tappaja, voisiko sitä käyttää kaniongelman ratkaisemiseksi? Nyt kaniongelmaa hoidetaan metsästämällä kaneja.

Vaikka virus tappaa aika nopeasti, se on aika ikävä tauti

Gadd toteaa, että periaatteessa virusta voisi levittää ruohikkoon ja muualle kanien elinympäristöön tai syöttää kaneille. Kanit saattavat kuitenkin olla vastustuskykyisiä viruksellle, eikä se välttämättä tapa kaikkia kaneja. 

Toisekseen: kanien sairastuttaminen kivuliaaseen tautiin olisi eettisesti väärin.

– Ensinnäkin se ei ole sataprosenttinen tappaja. Olisi kyseenalaista tartuttaa tuollaista tautia eläimiin. Tauti aiheuttaa kärsimystä eläimille. Osa kaneista voi sairastaa tautia pitkäänkin, viikon tai kaksi, ja kuolla sen jälkeen johonkin maksavaurioihin, Gadd toteaa.

– Eettisessä mielesssä en sitä suosittele. Se on kuitenkin tauti, joka aiheuttaa oireita. Vaikka virus tappaa aika nopeasti, niin kyllä se on aika ikävä tauti.

Gadd kertoo, että 1990-luvulla jossakin Australian saarella virusta kokeiltiin biologisena torjuntavälineenä, mutta virus levisi saarelta mantereelle ja sen käyttäminen kanien tappamiseen kiellettiin.