Ihminen voi olla myös molempikätinen.
 
Ihminen voi olla myös molempikätinen.
 
 

Vasenkätiset voivat olla parempia matematiikassa.

Vasenkätisen ihmisen elämä ei ole aina helppoa, sillä maailma on rakennettu oikean käden logiikan mukaan. Uusi tutkimus kuitenkin väittää, että vasenkätiset voivat olla oikeakätisiä parempia ainakin matematiikassa.

Vahvinta näyttöä nyt on vasenkätisistä teinipojista.

Kätisyyden ja matemaattisten valmiuksien välistä yhteyttä on tutkittu vuosikymmeniä vaihtelevin tuloksin. Näissä tutkimuksissa olettama on ollut usein se, että vasenkätiset käyttävät eri osia aivoistaan käsitellessään tehtäviä. Tämä voisi antaa heille hienoisia etuja ainakin matematiikassa.

Jotkut tutkimukset ovatkin osoittaneet, että vasenkätiset menestyvät hieman paremmin aritmetiikassa, mutta monet muut tutkimukset eivät löytäneet mitään eroa ryhmien välillä.

Nyt asiasta on valmistunut kaikkien aikojen suurin tutkimus, jossa Liverpoolin yliopiston tutkijat löysivät näyttöä vasenkätisten menestyksestä. Tutkimuksessa käytiin läpi 2 300 italialaisen nuoren matemaattisia taitoja. He olivat 6–17-vuotiaita.

Tutkimuksessa selvitettiin myös vasen- ja oikeakätisyyden ”asteita”, sillä niiden tasot vaihtelevat. Ihminen voi olla myös molempikätinen.

Osallistujat suorittivat sarjan matemaattisia testejä, joiden joukossa oli muun muassa peruslaskutoimituksia ja ongelmanratkaisuja.

 

Kun muun muassa ikä ja sukupuoli suljettiin pois, kätisyyden osuudeksi tuloksissa jäi noin 5-10 prosenttia.

”Ero on kohtalainen, jopa merkittävä. Kätisyydellä voi olla yllättävän suuri merkitys”, sanoo tutkimusta johtanut Giovanni Sala.