Laserit, infrapunavalolaitteet ja magneettiterapiaa antavat hierontalaitteet ovat esimerkkejä laitteista, joita ostetaan kotiin. Tohtoriksi väitellyt eläinfysioterapeutti on huolissaan siitä, että vahvoja hoitolaitteita saatetaan käyttää ilman perustietoja ja osaamista.

Koiraa hoidetaan.

 

  Nukutettu koira eläinlääkärin hoitopöydällä.

 

Mistä on kyse?

  • Netissä myydään kotikäyttöön tehokkaitakin hoitolaitteita, kuten lasereita ja erilaisia sähköisiä kojeita
  • Terapialaitteet voivat osaamattomissa käsissä aiheuttaa kudosvaurioita
  • Eläimen hoitaminen jollain laitteella ilman eläinlääkärin diagnoosia voi johtaa siihen, että hoidetaan väärää asiaa ja vaiva pahenee sekä kroonistuu
  • Perusterve koira ei tarvitse laitehoitoja

 

Eläinten hyvinvointiin liittyvä välinekauppa kasvaa. Esimerkiksi verkkokaupoissa myydään omistajille kotiin käytettäväksi erilaisia hoitolaitteita, joiden kanssa saa olla varovainen.

Kotikäyttöön ostettujen laitteiden vaarat mietityttävät eläinfysioterapeutti Heli Hyytiäistä, joka väitteli vuosi sitten Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa filosofian tohtoriksi.

– Eläinten omistajat ovat hankkineet omaan käyttöön jonkin verran hoitolaitteita. Kokemukseni mukaan hevosihmiset ovat ostaneet laitteita innokkaammin kuin koiraihmiset.  

Hyytiäinen on Suomen ensimmäinen väitellyt eläinfysioterapeutti, koko maailmassa heitä on kuusi. Hän palaa tutkimusvapaalta kesällä potilastyöhön Helsingin yliopistolliseen pieneläinsairaalaan. Pääosa potilaista on koiria, joilla on jokin vika, vamma tai sairaus.

Yleisimpiä ovat tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet kuten nivelrikko, joka aiheuttaa esimerkiksi ontuman. Lisäksi vastaanotolla käy ortopedisia koirapotilaita, joille on tehty vaikkapa nivelleikkaus tai ristisideoperaatio.

Neurologisten potilaiden oireiden taustalta löytyy hermostoon liittyviä pulmia, kuten esimerkiksi halvaantumisriskin aiheuttavat välilevyongelmat. 

Fysioterapiassa käytetään muun muassa fysikaalisia hoitoja, joihin monet annetuista laitehoidosta sisältyvät. Fysioterapeutti käyttää työssään vain terapialaitteita, joista on olemassa tarpeksi tutkimustietoa.

Hyytiäinen muistuttaa, että ennen kuin laitetta koiraan käytetään, täytyy tietää vastaukset kysymyksiin milloin, miten ja miksi. 

Väärin käytettynä riski kudosvaurioon

Laite ei yksinään paranna mitään vaan ihminen, joka laitetta käyttää, saa sen avulla aikaan joko hyvää tai pahimmassa tapauksessa pahaa. Jotkut hoitolaitteet ovat todistetusti tehokkaita.

Kipu yrittää kertoa jotakin.

– Heli Hyytiäinen

Esimerkiksi lasereita on paljon erilaisia, joten täytyy tietää laitteen teho ja sen oikeat säädöt. Lisäksi täytyy tietää, minkä tyyppistä laitetta voi käyttää minkäkin väriseen ihoon, koska ihon pigmentti vaikuttaa siihen, miten ihokudos reagoi laservaloon.

Hyytiäisen mukaan riskit ovat suuret, jos laitteen käyttäjä ei tiedä, miten minkäkin tyyppinen laser toimii kudosten kanssa.

– Pahimmillaan hoitolaitteilla voi aiheuttaa kudosvaurioita tai jopa kipua eläimelle. On erittäin tärkeää, että tietää mitä ja millaisella kojeella tekee, jos alkaa sellaista käyttää.

Laitteella annettu hoito voi myös peittää eläimen kipua, joka on aina oire jostakin. Kipuoireiden peittäminen saattaa johtaa tilanteen akuuttiin pahenemiseen tai vaivan kroonistumiseen.

– Kipu yrittää kertoa jotakin. Se on merkki pahimmillaan isostakin ongelmasta kivun taustalla.

Todennäköisin ongelma on Hyytiäisen mielestä se, että sairauden diagnoosi ja siihen perustuva hoito viivästyy, jos omistaja yrittää ensin itse hoitaa lemmikkiä laitehoidolla tietämättä tarkkaan, mikä eläintä vaivaa.

Sairas eläin tulee fysioterapiaan aina eläinlääkärin lähetteellä

Kaikkien hoitojen ja terapiamuotojen kanssa on tärkeää, että takana on selkeä diagnoosi, jonka avulla tiedetään, mikä ongelmat aiheuttaa.

Lain mukaan vain eläinlääkäri saa tehdä eläimelle sairausdiagnoosin. Laki velvoittaa myös hankkimaan asianmukaista hoitoa, eli jos ihminen huomaa, että koira on kipeä, se täytyy viedä eläinlääkärille.

Jos ilman diagnoosia annetaan summamutikassa laitehoitoa, on riski, että hoidetaan vain oiretta.

– Heli Hyytiäinen

– Ei fysioterapeutille, hierojalle tai mihinkään muualle. Jos ilman diagnoosia annetaan summamutikassa laitehoitoa, on riski, että hoidetaan vain oiretta, ja itse ongelma jyllää kokoajan taustalla ja kroonistuu. 

Fysioterapeutti tutkii eläinlääkärin diagnoosin saaneen eläimen uudestaan kartoittaakseen fysioterapeuttisia ongelmia.

Lopulta valitaan yhdessä omistajan kanssa sopiva hoitomenetelmä. Fysioterapeutin työkalupakki on laaja ja se sisältää fysikaalisten hoitojen lisäksi aktiivisia terapeuttisia harjoitteita ja muita menetelmiä.

– Valitaan kyseiselle koiralle siinä vaiheessa sopivat menetelmät, ja niitä muutetaan sitä mukaa, kun kuntoutus etenee, kunnes päästään optimaaliseen lopputulokseen.

Kysy apua ammattilaiselta laitteen ostamisessa

Jos harkitsee fysikaalisen hoitolaitteen ostamista kotikäyttöön, kannattaa ensin miettiä, miksi sitä on ostamassa ja mikä on sen käyttötarve.

Heli Hyytiäinen suosittelee esimerkiksi laseria tai sähköistä hoitolaitetta harkitsevaa lemmikin omistajaa konsultoimaan paikallista, koulutettua eläinfysioterapeuttia.

Tärkeintä on tiedostaa, että mikään laitehoito ei ole sellainen, että se kävisi kaikille ja parantaisi kaiken.

– Heli Hyytiäinen

Ammattilaisen näkemys on tärkeä, kun mietitään, onko järkeä ostaa laitetta ja jos on, niin millainen kannattaa ostaa ja miten sitä käytetään.

Tärkeintä on, että hoitolaite on eläimelle turvallinen. Hyytiäinen korostaa, että ammattilainen auttaa selvittämään, onko olemassa tarpeeksi tietoa laitteen turvallisuudesta sekä siitä, mihin ja miksi sitä käytetään.

– Kun nämä seikat on selvitetty, tiedetään, milloin laitetta kannattaa käyttää. Tiedetään myös se, milloin sitä ei kannata käyttää ja milloin se mahdollisesti jopa pahentaa koiran tilannetta.

Lisäksi saatavilla täytyy olla luotettavaa tutkimustietoa siitä, onko laite oikeasti tehokas.

– Laitteet ovat kivoja, hienoja ja hauskoja. Tärkeintä on tiedostaa, että mikään laitehoito ei ole sellainen, että se kävisi kaikille ja parantaisi kaiken. Sellaista auvoisaa vekotinta ei kukaan ole keksinyt.

Halpa ei ole hyvä

Koiranomistaja joutuu sijoittamaan ostokseensa pitkän pennin, jos haluaa tehokkaan ja laadukkaan hoitolaitteen. Hyvä ei usein ole halpa, eläinfysioterapeutti kertoo.

– Satasella ei saa hyvää, tehokasta laseria. En itse ammattilaisena ole löytänyt sillä hinnalla hyvää hoitolaitetta. Hyvistä saa helposti pulittaa useamman tonnin. Kannattaa miettiä, onko sellaiseen sijoittaminen järkevää perusterveen koiran omistajalle, muistuttaa Hyytiäinen.

Hänen mukaansa myöskään se, että terapialaite maksaa useita kymmeniä tuhansia, ei tee siitä välttämättä toimivaa. 

Terve koira ei tarvitse laitehoitoa

Koiria on enemmän kuin koskaan ja niitä hoidetaan ihan eri tavalla kuin vielä parikymmentä vuotta sitten. Koirien ympärille syntynyt laaja hyvinvointibisnes kasvaa nopeasti.

Alalla pyörii myös yrittäjiä, joilla ei ole tarpeeksi perustietoa ja osaamista asioista.

Kannattaa miettiä, onko sellaiseen sijoittaminen järkevää perusterveen koiran omistajalle.

– Heli Hyytiäinen

Vastuu on aina kuluttajalla, eli koiranomistajalla. Hän on vastuussa siitä mitä koiralle tehdään ja kenen hän antaa kyseisiä toimenpiteitä lemmikilleen tehdä. Tärkeintä on varmistaa, että palveluja tai laitteita myyvä ihminen on koulutettu ja ammattitaitoinen.

– Suurin osa koira-alalla työskentelevistä yrittäjistä on päteviä ja kouluttautuneita, mutta joukkoon mahtuu mätiäkin omenoita. Osa on mukana rahan vuoksi.

Heli Hyytiäisen mukaan tarvetta terapeuttisiin laitehoitoihin ei ole, jos koira on hyvinvoiva ja perusterve. Se ei ole ylipainoinen ja se saa riittävän määrän rodunmukaista liikuntaa sekä hyvää ruokaa.

– Koira voi hyvin, kun sen elämän perusasiat on kunnossa ja sen kunto on hyvä juuri kyseisen koiran harraste- tai työskentelytasolle. Tälläisen koiran perusterveys ja perusfysiikka riittävät siihen, että se elää elämänsä tyytyväisenä ilman mitään laitehoitoja.